Hakime 'işgüzar' dediği için 11 ay hapis cezası aldı

Haber Giriş : 01 Nisan 2010 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Son günlerin tartışmalı kurumlarından biri olan yargıdan medya ile ilgili ilginç bir karar geldi. Gazeteci Nazlı Ilıcak'a Sincan Hâkimi Osman Kaçmaz'a köşe yazısında 'işgüzar' dediği gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Karara tepki gösteren Ilıcak, bunun Yargıtay'da düzeleceğini ya da daha düşük bir ceza alacağını umut ediyor.

Medyaya baskı ve sansürün yeniden tartışıldığı bugünlerde yargıdan ilginç bir karar geldi. Gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak'a Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Osman Kaçmaz'a köşe yazısında 'işgüzar' dediği gerekçesiyle 'kamu görevlisine hakaret suçundan' 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Hükmün açıklanmasını geri bırakan mahkeme cezayı 5 yıllık denetimli serbestliğe çevirdi. Yazısında hiçbir hakaretin olmadığının gayet açık olduğunu söyleyen Nazlı Ilıcak ise kararı olumlu karşılamadığını ve kararın Yargıtay'da düzeleceğine inandığını belirtiyor. Türk Dil Kurumu'nun Büyük Türkçe Sözlüğü'nde 'işgüzar' sözcüğünün anlamı şöyle: "Gereği yokken, genellikle kendini göstermek için işe karışan (kimse) ve Eli işe yatkın, becerikli."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kayıp trilyon davasında yargılanması yönünde karar veren Hâkim Osman Kaçmaz, köşesindeki bir yazısında kendisine 'işgüzar' dediği gerekçesiyle Nazlı Ilıcak hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Nazlı Ilıcak'ın kamu görevlisine hakaretten cezalandırılması istendi. Sultanahmet'te bulunan İstanbul Adliyesi 2. Sulh Ceza Mahkemesinde hakaret davasının son celsesi görüldü. Duruşmaya Nazlı Ilıcak katılmazken, avukatı vekâlet etti. Duruşmaya gelmeyen Osman Kaçmaz'ı ise avukatı temsil etti. Nazlı Ilıcak'ın avukatı beyanlarını tekrar ederek müvekkilinin beraatını istedi. Araştırılacak başka bir husus olmadığına hükmeden mahkeme, davayı karara bağladı. Kararda "Sabah Gazetesi'nin köşe yazarı olan sanığın 25.05.2009 tarihli gazetenin 25. sayfasında 'Cumhurbaşkanının dokunulmazlığı' başlıklı haberde Osman Kaçmaz'a verdiği karar nedeniyle "işgüzar" dediği, kararın ideolojik olduğunu yazarak katılana hakaret ettiği dosyadan anlaşılmaktadır." denildi. Mahkeme Ilıcak'a kamu görevlisine hakaret suçundan önce 1 yıl hapis cezası verdi. Suçun basın yoluyla işlenmesi nedeniyle ceza 1 yıl 2 aya çıkartıldı. Ilıcak'ın duruşmadaki tutum ve davranışlarını göz önüne alan mahkeme, son olarak cezayı 11 ay 20 güne indirdi. Hükmün açıklanması geri bırakılarak ceza 5 yıl denetimli serbestliğe çevrildi. 5 yıl içerisinde Ilıcak, aynı suçu işlemez ise hakkındaki hüküm düşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber