Tuz tüketimimiz 3 kat fazla!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Nisan 2010 08:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tuz tüketiminin giderek arttığını söyleyen Prof. Ayşe Baysal, "Sofradan tuzluğu kaldırmak lazım. Bugün böbrek hastalıklarının arkasında yatan temel neden aşırı tuz tüketimi" dedi

Samsun'da bulunan Beslenme, Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, Türkiye'de insanların çok fazla tuz tükettiğini belirterek, "Sofralardan tuzlukları kaldırmak lazım. Tuzun fazla alımı yüksek tansiyona neden oluyor. Tansiyonun yükselmesi böbrek hücrelerini olumsuz etkiliyor. Bugün böbrek hastalıklarının arkasında yatan temel neden aşırı tuz tüketimi" dedi. Dünyada kişi başına günlük tuz tüketiminin en çok 6 gram olarak belirlendiğini, Türkiye'de ise kişi başına 18 gram günlük tuz tüketildiğinin saptandığını belirten Baysal, "Kişi sofraya oturuyor, yemeğin tadına bakmadan tuz katıyor. Tuz tüketimi mutlaka daha aşağıya düşürülmeli" diye konuştu. Türkiye'de beslenme şekillerinin son 20 yıldır kötüye gittiğini vurgulayan Baysal, "Sağlıksız besleniyor, hareket etmiyoruz. Bu mide kanserlerinin, şişmanlığın artmasına neden oluyor. Tuzu da fazla tüketince mide hücreleri zayıflıyor işlevini yapamaz hale geliyor. Bunun sonucunda kanser oluşuyor" dedi.

Tuz yeterli miktarda alındığında vücuttaki su dengesinin korunmasına, sinirlerde elektrik akımının sağlanmasına ve kasların çalışmasına yardımcı oluyor. Ancak fazla tuz tüketimi kemik erimesi, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme, ödem, ülser gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Böbrekler fazla tuzu filtreleyebilse de, aşırı tuz tüketiminin uzun vadeli etkileriyle başa çıkamıyor.

1 çay kaşığından fazlası zararlı

Amerikan Kalp Vakfı, yetişkinlerin günlük sodyum tüketimini 2 bin 400 miligramla sınırlamasını tavsiye ediyor. Bu da 6 gram, yani yaklaşık bir çay kaşığı tuza denk geliyor. Tuz yüzde 40 sodyum, yüzde 60 klorürden oluşuyor. Bu nedenle üzerinde sodyum değerleri bulunan yiyeceklerdeki tuz miktarını hesaplamak için sodyum seviyesini 2.5'la çarpmak yeterli. Yani 1 gram sodyum bulunan bir yiyecekte 2.5 gram tuz bulunuyor.

Sodyumu yüksek yiyecekler

* Ançuez

* Bulyon küpleri

* Konserve çorbalar

*Konserve ton balığı

* Konserve sebzeler

* Peynir

* Şarküteri ürünü etler

* Yemek çeşnileri

* Pişirme sosları

* Zeytin

* Turşu

*Salata sosları

* Soya sosu

*Hazır sebze suları

New York'ta tuz savaşı

Amerikalıların çoğunun günlük tuz limitinin iki katı kadar tuz tükettiğinin belirlenmesi üzerine New York Belediyesi tuza karşı savaş açtı. Belediyenin sağlık departmanı tarafından yürütülen kampanyada paketlenmiş ve restoranlarda satılan yiyeceklerdeki tuz miktarının azaltılması amaçlanıyor.

Yemeklerde tuz miktarı

Bir porsiyon dönerde 8.6 gram, bir porsiyon pizzada 4 gram (sosis ve salamlı ise bu miktar daha da artar), bir porsiyon hamburger ve patates kızartmasında 2.9 gram, bir porsiyon kızarmış balık ve patates kızartmasında 1.2 gram ve 100 gram ekmekte ise 1.4 gram tuz bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber