KPSS'de alt öğrenimden sınava girmeye yine vize çıkmadı

Danıştay daha önce, alt öğrenimden KPSS'ye girilememesine yönelik uygulamayı hukuka uygun bulmuştu. 2008 KPSS sınav kılavuzunda yer alan benzer bir düzenlemenin iptal edilmesi istemiyle Türk Sağlık Sen Danıştay'a başvurmuştu. Danıştay'ın kararı bu hafta belli oldu. Karara göre kılavuzda yer alan hüküm, yani bir alt öğrenim düzeyinden sınava girilememesi yönündeki düzenleme, hukuka uygun bulunmuştur.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Nisan 2010 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HUKUKA UYGUN BULMA GEREKÇESİ

KPSS'nin bilgi ölçmek suretiyle Devlet memuru olmak isteyen adayların puan esasına göre sıralanmasına yönelik bir yarışma sınavı olduğu, yarışmanın ise ancak eşitler arası yapılabileceğinin evrensel bir norm olduğu göz önüne alındığında, KPSS yerleştirme sisteminin temelini oluşturan "eşitler arası yarışma" ilkesi gereği hukuksal durum itibariyle denk durumda olanların kendi aralarında yarışmaları ve kendi aralarında, belirtilen kadroları tercihte bulunabilmeleri sağlanmalıdır.

Bu esaslar doğrultusunda, memur alımlarında kayırmacılığın önüne geçilmesi ve objektif bir yerleştirme yapılabilmesi amacıyla, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyacı dikkate alınarak açılan KPSS'nin, aynı öğrenim düzeyindeki adayların birbirleriyle yarışmalarını sağlayacak şekilde ortaöğretim (lise ve dengi), önlisans (iki yıllık meslek yüksek okulları) ve lisans (dört ve daha fazla süreli yükseköğrenim) olmak üzere 3 düzeyde yapıldığı anlaşılmaktadır.

Bu nedenle, yukarıda anılan Yönetmelik hükümleri doğrultusunda Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının görüşleri de alınmak suretiyle ÖSYM tarafından hazırlanan ve dava konusu edilen Kılavuzda, adayların mezun durumunda bulundukları eğitim düzeyinin alt düzeyinden sınava girmelerini engelleyen hükümlerinin eşitler arasında yarışın sağlanması amacıyla düzenlendiği ve hukuka uygun olduğu tartışmasızdır. Ayrıca bu duruma uymayanların sınava girmeleri halinde sınav sonucu ile elde ettikleri haklardan yararlandırılmamaları doğal ve gereklidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber