Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Sarıışık tutuklandı

Haber Giriş : 07 Nisan 2010 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balyoz soruşturmasını yürüten iki savcıya görevden el çektirilmesine hukukçuların tepkisi sert oldu. Cumhuriyet savcıları Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk'in delil toplama aşamasındayken soruşturmadan alındığına dikkat çeken hukukçular, bunun Anayasa'daki 'hâkimlik ve savcılık teminatı'na aykırı olduğunu belirtiyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in bu müdahaleyle, açıkça Anayasa suçu işlediğine vurgu yapıyor. "Savcılar yakalama ve gözaltılar için Başsavcı'dan izin almadı" şeklindeki bir gerekçenin ise Ceza Muhakemeleri Kanunu'na aykırı olduğu uyarısında bulunuyor. Savcılara müdahale ile bağımsız yargılamanın ortadan kaldırılmak istendiğini belirten emekli Devlet Güvenlik Mahkemesi Başkanı Ahmet Çağlayan, kimsenin soruşturma savcılarına delillerin toplanma aşamasında müdahale edemeyeceğinin altını çiziyor.

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan, onlarca soruşturmada sesi çıkmayan başsavcılığın subaylara dokunulunca niye harekete geçtiğini soruyor. Emekli Askerî Hâkim Ümit Kardaş ise görevden almanın operasyonlarda elde edilen delillerin kaybolmasına sebep olacağına dikkat çekiyor.

Balyoz soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski MGK Genel Sekreteri Şükrü Sarıışık, emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa, emekli Tuğgeneral Zekeriya Öztürk, emekli kurmay albaylar Beşler Güzel ve Mümtaz Can ile emekli Yüzbaşı Mehmet Ulutaş, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sabah saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Burada bulunan Adli Tıp Şubesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, daha sonra soruşturmayı yürüten savcılara ifade vermek üzere adliyenin beşinci katına çıkartıldı. Savcı Ali Haydar tarafından sorgulandığı öğrenilen Sarıışık'ın, yaklaşık yarım saat ifade verdiği öğrenildi. Sarıışık'ın ses kaydı ve el yazısı örneğinin de alındığı kaydedildi. Edinilen bilgilere göre, Sarıışık'ın sorgusunu, soruşturmaya yeni atanan savcılar Mehmet Ergül ve Murat Yönder de izledi. Şüphelilerden Sarıışık, Karababa, Can ve Ulutaş, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilirken, Öztürk ve Güzel serbest bırakıldı. Sarıışık, Karababa ve Can, İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Davut Bedir tarafından tutuklandı. Şüpheliler, 'cebir ve şiddet yoluyla Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekle' suçlanıyor. Emekli Yüzbaşı Mehmet Ulutaş ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Şüpheliler Metris Cezaevi'ne götürüldü. Haklarında yakalama kararı olanlarla birlikte toplam tutuklu sayısı 30'a yükseldi.

Bu arada, haklarında yakalama kararı çıkartılan muvazzaf subaylar, sabah saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Sivil plakalı askerî araçla savcı ve hâkimlerin kullandığı Çırağan Caddesi'ndeki kapıdan adliyeye gelen muvazzaf subayların binaya girişi sırasında sivil kıyafetli askerî korumalar tarafından güvenlik önlemi alındı. Muvazzaf subaylar, işlemlerinin yapılması amacıyla savcılık katına çıktı. Şüpheliler tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı, Yarbay Levent Çehreli, albaylar Mustafa Önsel, Abdullah Zafer Arısoy, Recep Yıldız ve Yüksel Gürcan'ın haklarındaki yakalama emirleri yüzlerine okundu. Şüpheliler, cezaevine gönderildi. Emekli albaylar Ümit Özcan ile Bülent Tunçay da sağlık kontrolünden geçirildikten sonra, haklarındaki yakalama emirleri yüzlerine okundu. Özcan ve Tunçay da tutuklandı. Tümgeneral Abdullah Dalay da İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce cezaevine gönderildi. Aynı soruşturmada önceki gün de emekli askerler Tümgeneral İzzet Ocak ve albaylar Kubilay Aktaş ile Suat Aytın, cezaevine gönderilmişti.

Korgeneral Yurdaer Olcan, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan, Tümamiral Semih Çetin, yarbaylar Hanifi Yıldırım, Ali Rıza Sözen, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri ve Astsubay Musa Fariz hakkındaki yakalama emirleri ise henüz infaz edilmedi. Soruşturma kapsamında tutuklanan şüphelilerden 21'i, Hâkim Oktay Kuban tarafından salıverilmiş, savcıların itirazı üzerine şahıslar hakkında üç gün önce yeniden yakalama kararı çıkartılmıştı. Bu arada, aynı soruşturma kapsamında 26 Şubat'ta tutuklanan Yarbay Ertuğrul Uçar, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber