Yaralanan bin 800 polis, toplam 2,5 milyon lira tazminat kazandı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Nisan 2010 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Cebinizde bin 390 lira yoksa sakın polise taş atmayın

Polis, toplumsal olaylarda kendisine atılan taşları mahkeme kararıyla paraya çevirdi. Kamu davalarına, olaylarda yaralanan polisler de müdahil oldu. Yaralanan bin 800 polis, geçen yıl göstericilerden toplam 2,5 milyon lira tazminat kazandı

Polis, toplumsal olaylarda kendisine atılan taşları mahkeme kararıyla paraya çevirdi. İzinsiz gösterilerde polise mukavemet eden ve kamu malına zarar verenler hakkında açılan kamu davalarına, bu olaylarda yaralanan polisler de müdahil oldu. Olaylarda yaralanan bin 800 polis, geçen yıl göstericilerden toplam 2,5 milyon lira tazminat kazandı. Böylece davalara müdahil olarak katılan her polis ortalama bin 390 lira tazminat aldı.

ÇATIŞMADA YARALANANLAR

2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na aykırı olarak valiliklerden izin alınmadan yapılan gösteri ve yürüyüşlere, polis müdahale ediyor. 'Dağılın' uyarısına uymayan göstericileri, polis zor kullanarak dağıtıyor. Zor kullanma sırasında göstericilerle polis arasında genellikle çatışma yaşanıyor ve polis ve göstericilerden yaralananlar oluyor.

GÖZALTILARA KAMU DAVASI

Polis, zor kullanarak dağıttığı göstericilerden yakalayabildiklerini gözaltına alıyor. Gözaltına alınan göstericiler hakkında, 'polise mukavemet etmek' ve 'kamu malına zarar vermek' suçlarından kamu davası açılıyor. Göstericilerin sanık olduğu bu davalarda kamuyu Maliye Bakanlığı'na bağlı muhasebat avukatları temsil ediyor.

YARALANAN POLİSLER MÜDAHİL OLDU

Emnİyet Genel Müdürlüğü, geçen yıl Maliye Bakanlığı'yla temasa geçerek göstericiler aleyhine açılan kamu davalarına, olaylı gösterilerde yaralanan polislerin de müdahil olmasını sağladı. Muhasebat avukatları, açtıkları davalarla göstericilerden; toplumsal olaylardaki kamu zararının yanısıra polislerin gördüğü maddi ve manevi zararların da tahsil edilmesini talep etti. Bu yöndeki ilk mahkeme kararları da geçen yıl alınmaya başlandı. Maliye Bakanlığı, bu davalarda gelinen aşamayı bir raporla Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletti. Maliye, geçen yıl göstericiler aleyhine açılan kamu davalarına müdahil olan bin 800 polisin, göstericilerden yaklaşık 2,5 milyon lira tazminat kazandığını bildirdi. Mahkemelerin toplumsal olaylarda yaralanan bin 800 polis için göstericilere kestiği 2,5 milyon liralık tazminatın polis başına ortalaması, yaklaşık bin 390 liraya karşılık geliyor. Yani bir toplumsal olayda tek bir taş atıp tek bir polisi yaralamanın faturası, ortalama bin 390 lira.

Soner ARIKANOĞLU / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber