Engin: 25 generalin yakalanmasını istiyorlardı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2010 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balyoz operasyonuna Başsavcı müdahale etmeseydi muvazzaf 25 general ve amiral gözaltına alınacaktı.

Balyoz soruşturması kapsamında 78'i muvazzaf 95 asker hakkında gözaltı emri veren iki savcıyı görevden aldığı için tartışmaların odağına yerleşen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin kararının gerekçesini, "Gözaltına alınması istenen subayların 78'i muvazzaf. Bunların 25'i amiral ve general rütbesinde. 15-20 kişi de emekliye ayrılmış subay, toplam 95 kişi. Böyle bir yakalama ve gözaltı kararının yol açacağı sonuçların iyi değerlendirilmesi gerekir" sözleriyle açıkladı.

Engin'in bahsettiği 25 general arasında 9'ncu ve 6'ncı kolordu komutanları, Yüksekova'daki Taktik Piyade Tümeni'nin komutanı, kuzey ve güney deniz saha komutanları da var:

Korgeneral Nejat Bek (6. Kolordu Komutanı)

Koramiral Kadir Sağdıç (Güney Deniz Saha Komutanı )

Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu (Kuzey Deniz Saha Komutanı)

Levent Görgeç (Deniz Eğitim ve Öğretim Kom. Eğitim Yönetim Grup Bşk.)

Tümgeneral Ahmet Yavuz (Kara Harp Akademisi Komutanı)

Tümgeneral Gürbüz Kaya (Taktik Piyade Tümen Komutanı)

Tuğamiral E. Caner Bener (Güney Görev Grup Komutanı )

Tuğgeneral Ali Aydın (Jandarma Kayseri Bölge Komutanı )

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki muvazzaf general sayısı 303. Yani eğer operasyon durdurulmamış olsaydı, bu 303 generalden 25'i gözaltına alınmış olacaktı.

Başsavcı Engin, "Adalet Bakanlığı'ndan veya hükümetten operasyonun durdurulması yönünde herhangi bir talep geldi mi?" sorusuna net yanıt verdi:

"Öyle şey olur mu? Herhangi bir talep gelmedi. Ama önemli gelişmeler yaşandığında, usul ve şekil bakımından bilgi sorulduğunda, Adalet Bakanlığı'na bilgi verilir."

Engin savcılar Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk'in sadece Balyoz soruşturmasından alındığını tekrarladı, "İki savcının özel yetkileri alınmadı, zaten öyle bir yetkim de yok" dedi.

Peki bundan sonra ne olacak? Başsavcı Engin soruşturmadan çektiği iki savcı yerine atanan Murat Yöner ve Mehmet Ergül'ün dosyayı inceleyip bir karar vereceğini söyledi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber