25 rütbeli subayı vermeyen TSK, sivil memurları hemen teslim etmiş

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Nisan 2010 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

25'i general 78 muvazzaf askerin gözaltı kararını ?Başsavcı onayı yok? diye yerine getirmeyen Merkez Komutanlığı'nın askeriyede çalışan sivil memuru Balyoz savcılarına teslim ettiği ortaya çıktı

BÜNYAMİN DEMİRKAN İSTANBUL

Balyoz Darbe Planı soruşturmasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in müdahalesinin ardından yarıda kesilmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Tartışmalı başka bir uygulamaya da muvazzaf askerlerle ilgili savcıların verdiği gözaltı kararlarını uygulamayan askeri yetkililer neden oldu. Yetkililerin, sivil memurun gözaltına alınması için imza attığı ortaya çıktı. 25'i general 78 muvazzaf askeri ?başsavcılık onayı olmadığı? gerekçesiyle gözaltına almayan askeri birimlerin, askeriyede memur olarak çalışan Güllü Ş.'nin ev ve işyerinde arama yaptıktan sonra Balyoz savcılarına teslim ettiği öğrenildi.

POLİS MAHKEME KARARINA UYDU

Balyoz Darbe Planı soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk, görevden alınmadan önce polisten 16 emekli subayı, askerden de aralarında 25 muvazzaf generalin bulunduğu 78 ismin gözaltına alınmasını, ev ve işyerlerinin aranmasını istedi. Savcılık talimatı doğrultusunda hareket eden polis birimleri, 14 ilde 16 isme yönelik gözaltı işlemi başlattı. Aralarında eski MGK Genel Sekreteri Şükrü Sarıışık'ın da bulunduğu 14 emekli üst düzey subay gözaltına alındı, yurtdışında bulunan iki şüpheli içinse arama başlatıldı.

Poliste bu gelişmeler yaşanırken, askeri birimlerin savcılığın talimatını yerine getirmemesinin nedeni ise İstanbul Başsavcılığı tarafından daha önce gönderilen ?Başsavcılık veya Başsavcı vekilliğinin onayı olmayan talimatların yerine getirilmemesi? talimatı olduğu iddia edildi.

İFADESİ ALINDI, SERBEST BIRAKILDI

Savcıların gönderdiği listede muvazzaf general ve albaylardan oluşan askerlere ilişkin bir işlem yapılmazken, askeri birimlerin listede yer alan ?sivil personele? ilişkin savcılık talimatını yerine getirmeleri dikkat çekti. Listede yer alan sivil personel Güllü Ş.'nin, askeri bölgede çalıştığı ofisi ve evinde arama yapıldıktan sonra İstanbul Merkez Garnizonu'na sevk edildiği, buradan da İstanbul Adliyesi'ne gönderildiği öğrenildi. Güllü Ş., savcılık tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Başsavcı gözaltıları biliyordu

25'i general 78 muvazzafın gözaltına alınmasıyla ilgili mahkeme kararına rağmen soruşturma savcılarını görevden alarak operasyonları durduran ve buna gerekçe olarak ?Savcılar önceden beni ve vekilimi bilgilendirmedi? tezini savunan Başsavcı Aykut Cengiz Engin'in, generallerin gözaltına alınacağını önceden bildiği ortaya çıktı. Balyoz operasyonu 3. dalgası sabahında Engin'in soruşturmayı yürüten savcılara, yazılı talimat göndererek, 25 generalin sorgusunun Başsavcıvekili Turan Çolakkadı tarafından yapılmasını istediği ortaya çıktı. Engin'in önceki gün ?Muvazzaf 25 general ve amiralin yakalanmasını istiyorlardı. Bunun sonuçlarını düşündük ve savcıları değiştirdik? açıklamasının savcılara gönderdiği yazılı talimatla çelişki oluşturduğu ifade edildi.

TALİMATI KENDİSİ GERİ ALDI

Balyoz operasyonunda askeri makamların 78 muvazzaf subayla ilgili gözaltı kararını uygulamamasına neden olan Başsavcı Aykut Cengiz Engin'in polis ve merkez komutanlığına gönderdiği 27 Şubat tarihli ?Benim veya vekilimin imzası olmadan gözaltı yapmayın? talimatını 4 Mart'ta gönderdiği ikinci bir talimatla geri aldığı ortaya çıktı. Engin'in imzasını taşıyan ve Valilik Makamı'na hitaben yazılıp Emniyet Müdürlüğü ve Merkez Komutanlığı'na da dağıtımı yapılan 4 Mart 2010 tarihli ?gizli-ivedi? kodlu yazıda, artık savcıların gönderdiği talimatlarda kendisinin onayının şart olmadığını belirttiği ortaya çıktı. Engin'in yazısında ?CMK 250. maddesi ile yetkili ve bu soruşturmada görevli Cumhuriyet Savcılarının soruşturmaya ilişkin olarak, yazdıkları yazılarda ve talimatlarda Cumhuriyet Başsavcıvekilinin, uygun GÖRÜLDÜ şerhi verilmesine mahal kalmamıştır? denildi.

25 General ifadeye çağrılabilir

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, Balyoz operasyonlarında durdurmanın söz konusu olmadığını belirterek ?İfadesi alınması gerekli görülen muvazzaf generallerin ifadeleri alınacak. Tarihine savcılar karar verir? dedi. Çolakkadı, Balyoz soruşturmasında görevden alınan savcılarla ilgili olarak ise ?Savcılar kıdemsiz oldukları için görevden alındı. Yerlerine daha kıdemli olan savcılar atandı? dedi. Çolakkadı'nın Balyoz soruşturması için ?kıdemsiz? dediği savcıları neden görevlendirdiği merak konusu oldu. ? HELİN ŞAHİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber