Anayasa Mahkemesi'nden ?kapatmada izne' emsal karar

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Nisan 2010 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bir karar, partilere kapatma davası açılması için TBMM'nin izin vermesine emsal olabilecek nitelikte.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin TCK'nın 301. maddesinden dava açılabilmesi için Adalet Bakanı'ndan izin alınması şartıyla ilgili başvurusuna verilen cevap bunu gösteriyor.

BAĞIMSIZLIĞA ENGEL DEĞİL

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'ne başvurusunda 301'den yargılama yapılması için ?TCK 301. madde kapsamında kalan bir suçu işleyen kişi hakkında Adalet Bakanı'nın izin vermemesi halinde hiçbir şekilde soruşturma yapılmayacaktır. Adalet Bakanı'na yürütmenin bir üyesi olarak yargı yetkisi tanınmıştır. Bu sonuç da kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve kişilerin hak ve özgürlüklerinin teminatlarından olan yargı güvencesine (yargıya müdahale edilmemesi) açıkça aykırıdır? dedi.

TOPLUM YARARI AÇISINDAN

Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemenin başvurusunu reddetti. Ret gerekçesinde, ?Adalet Bakanı'na tanınan bu yetki, yargısal değerlendirmeden ziyade devlet ve toplum yararı açısından bir takdir yetkisinin kullanılmasıdır? denildi. Karar, siyasi parti kapatma davaları için de emsal nitelikte. ? LÜTFİ KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber