1 günlük gözaltıya 2 bin lira tazminat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 19:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay, bir soruşturmada şüphe üzerine 1 gün gözaltında kalan ve tutuksuz yargılandığı davada beraat eden bir kişiye 2 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

- Van'da Husret Kaplan adlı kişi 2002 yılında, ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturduğu'' iddiasıyla 1 gün süreyle gözaltında kaldı ve hakkında açılan davada ise beraat etti.

Kaplan, hakkında beraat kararı verildiği gerekçesiyle, ''Haksız yere yakalanıp manevi yönden ağır kayıplara uğradığı, aracına el konulduğu, avukat tutmak zorunda kaldığı, yaklaşık 1 yıl süren dava boyunca çalışamayıp maddi zarara uğradığını'' öne sürerek, zararlarının tazmini için Maliye aleyhine bin lira maddi, bin lira manevi olmak üzere toplam 2 bin lira tazminat davası açtı.

Davanın görüldüğü Erciş Ağır Ceza Mahkemesi, ''Davacının bir şüphe üzerine gözaltına alındığı, makul süre aşılmaksızın serbest bırakıldığına'' hükmederek, Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin de bu yönde içtihat kararları bulunduğunu gözeterek, Husret Kaplan'ın maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verdi.

Davacı Husret Kaplan'ın, yerel mahkeme kararını temyiz etmesi üzerine dava dosyası Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından görüşüldü.

Daire, yerel mahkemenin, ''Davacının bir soruşturmada makul şüpheye dayanılarak yakalanıp bir gün gözaltında kaldıktan sonra yasal işlemler yapılmasının ardından makul süre aşılmaksızın serbest bırakılmış olduğu nazara alınarak'' verdiği davanın reddine yönelik kararı onadı.

BAŞSAVCILIK BOZMA İSTEDİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin kararına itiraz ederek, Daire kararının kaldırılmasına ve yerel mahkeme hükmünün bozulmasına karar verilmesini talep etti. Başsavcılığın itiraz dilekçesinde, 466 sayılı Kanun Dışı Yakalanan veya Tutuklanan Kimselere Tazminat Verilmesi Hakkında Kanunda, ''Yakalandıktan veya tutuklandıktan sonra beraatlerine karar verilen kişilerin uğrayacakları her türlü zararların, bu yasa hükümlerine göre devletçe ödeneceği'' şeklindeki düzenlemenin yer aldığına işaret edildi.

Bu hüküm uyarınca, hukuka uygun bir şekilde yakalanan veya tutuklanan kişinin tazminat alabilmesi için hakkında son soruşturmanın açılmasına veya kovuşturma yapılmasına yer olmadığına, beraatine veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesinin yeterli olduğu vurgulandı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine dava dosyası Yargıtay Ceza Genel Kurulunda görüşüldü.

Ceza Genel Kurulu, itirazı kabul ederek, davacı Husret Kaplan'a gözaltında kaldığı 1 gün için maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

BöyleceHusret Kaplan'a 2 bin lira ödenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber