Dört yeni vakıf üniversitesi kuruluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 21:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ?camiye, okula ve kışlaya siyaset girmesinin doğru olmadığını? söyledi.

Eroğlu, İstanbul'da 3, Samsun'da 1 vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısının TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Geçen pazar yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı sırasında, bir okulda kurulan stantta demokratik açılım kitapçığı dağıtıldığına yönelik haberlerin anımsatılması üzerine Eroğlu, bunun münferit bir konu olabileceğini söyledi. Konunun inceleneceğini ve gerekenin yapılacağını belirten Eroğlu, ?Camiye, okula, kışlaya siyaset girmesi doğru değil? dedi.

Eroğlu, 602 bini kadrolu, 68 bini sözleşmeli olmak üzere 670 bin öğretmenin olduğunu vurgulayarak, 2003-2008 arasında 226 bin öğretmenin açıktan atamasının yapıldığını bildirdi. Eroğlu, ?Şimdiye kadar tayin edilen öğretmenlerin yaklaşık 3'te 1'i Hükümetimiz döneminde tayin edildi? diye konuştu.

Bakan Eroğlu, haziranda 10 bin, ağustosta ise 30 bin öğretmenin açıktan atamasının yapılacağını bildirdi.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ?işsiz öğretmenlere şeref sözü verip vermediğinin? sorulması gerektiğini ifade etti. Altay, 133 bin öğretmen açığını kapatmanın, devlete çok yük getirmeyeceğini belirterek, ?Neye harcamıyorsunuz ki? Özel uçakla kına gecelerine gidiyorsunuz? dedi.

Altay, 2 Nisandaki bir yönetmelik değişikliğiyle, yurt dışında uluslararası yarışmalarda derece yapanlara sınıf puanı verileceğini belirterek, ?Kim gidiyor bu yarışmalara, bakanlığa bağlı resmi okullar mı yoksa F tipi okullar mı?? diye sordu.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Canan Kalsın, her 10 gençten 1'inin yükseköğretim yaptığı Türkiye'de, yüksek öğrenim talebinin önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Dünyada üniversitede okuma oranı yüzde 60'ken, Türkiye'de bu oranın yüzde 20 olduğuna işaret eden Kalsın, her ile açılan üniversitelerle bu tablonun değişeceğini ve göçün önleneceğini kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ise AK Parti-YÖK iş birliğiyle, üniversitelerin ışık hızıyla kurulduğunu ancak gerekli altyapı, donanım ve öğretim üyesi kadrosunun olmadığını belirtti. Serter, Türkiye'nin, bunun, yükseköğretime vereceği zararı yakın zamanda çekeceğini savundu.

Tasarının, Türkiye Diyanet Vakfının da üniversite kurmasını öngördüğünü anımsatan Serter, ?Vakfın, kendi alanında vereceği başka hizmet mi yok? Özellikle AKP zihniyetine yakın vakıflar, kendi altyapılarını oluşturmak için hızla üniversiteler açarak, yeni arka bahçeler oluşturmaya çalışmaktadır? dedi.

İstanbul Ön Asya Üniversitesinin kurulmasına dair ek maddenin görüşmeleri sırasında çalışma süresinin sona ermesi üzerine, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, birleşimi, yarın saat 13.00'de toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber