Tekel'deki yolsuzluk iddialarına her geçen gün yenisi ekleniyor

Haber Giriş : 18 Şubat 2005 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği 'Yolsuzluklarla mücadele öncelikli hedefimizdir' söylemine rağmen, Sezai Ensari'nin Genel Müdürlüğü'nü yaptığı Tekel ile ilgili yolsuzluk iddialarına her geçen gün yenisi ekleniyor. 2003 yılında, geçmiş yıllara oranla çok daha düşük fiyattan tütün satıldığı iddialarını duyan Tekel müfettişlerinin, konuyu araştırmak ve soruşturma açmak istemiyle Tekel Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu'na yaptığı başvuru reddedilerek müfettişlere kınama cezası verildi. Kınama cezası yazısının altına imza atan Teftiş Kurulu Başkanı Cevdet Doygun, söz konusu cezanın Genel Müdür Sezai Ensari'nin isteği üzerine verildiğini belirtmeyi de ihmal etmedi. Müfettişin İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nde kınamanın kaldırılması için açtığı davayı haklı bulan mahkeme heyeti, söz konusu işlemin iptaline karar verdi.

Tütünden gelen çirkin kokular
Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir'in geçtiğimiz yıl Mayıs ayında verdiği soru örengesine de konu olan iddialar, Tekel Yönetim Kurulu'nun 27.06.2003 tarih ve 412 sayılı Tütün Satma Hakkı Satışı Kararı, 198 milyon kilogram tütünün ortalama 1 doların altında bir fiyattan toplam 198 milyon 662 bin 940 dolara Alman Weserfrucht GmbH adlı bir şirkete satılması ile ilgili. 2002 yılında kilogramı 3.32 dolara satılan 2000 yılı mahsulu Şark AG tipi tütün, 2003 yılında 0.67 dolara satıldı. Üreticiden devlet kaynakları kullanılarak ortalama 3 dolara alınanan tütün, işleme ve bakım masrafları bile hesaba katılmadan söz konusu şirkete ortalama 0.38 dolardan satıldı. İşlenmiş tütünlerin kilogramının ortalama 1.31 dolara, işlenmemiş tütünlerin kilogramının ise ortalama 0.80 dolara satılmasından dolayı devletin uğradığı zararın ise yaklaşık 24 milyon dolar olduğu ifade ediliyor.

Tütün satışı ile ilgili bir başka yolsuzluk iddiası da, ihaleyi alan firmanın yatırdığı teminatla ilgili. 4734 sayılı Devlet İhale Kanunu'ne göre, alınması gereken en düşük teminat, teklif edilen fiyatın yüzde 6'sı olması gerekirken, söz konusu satışta ihaleyi alan firmanın teklif ettiği fiyatın yalnızca yüzde 3'ü teminat olarak alınmış. Ancak söz konusu firma, almayı taahhüt ettiği miktarın sadece yüzde 19'unu alıp 600 bin dolarlık teminatını da yakarak sözleşmeyi feshetmiş. Tekel'de çalışan üst düzey yöneticiler ise, kurumun eksik teminat nedeniyle yaklaşık 11 milyon dolar zarara uğradığını ifade ediyorlar.

Zarara itiraz eden müdüre ceza
Tekel Yönetimi'nin zararına tütün satışı yapmasına itiraz eden ve satışlara imza atmayan Tütün Müessese Müdürü İbrahim Gülekim'i de görevden aldı. Gülekim'in yerine yeni müdür arayışlarına giren Tekel Genel Müdürlüğü, Mustafa Erdoğan adlı bir memuru 3-4 kademe birden atlatarak yeni Tütün Müessese Müdürü olarak atadı.

birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber