YGS'de soru kitapçıkları yanlış dağıtıldı iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2010 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesindeki bir Yükseköğretime Geçiş Sınav (YGS) merkezinde, sınavın başlamasından yaklaşık 10 dakika sonra salon başkanının, yanlışlık yapıldığı gerekçesiyle soru kitapçıklarını toplayıp, yeniden dağıttığı, bu durumun vakit kaybına yol açarak, öğrencileri mağdur ettiği öne sürüldü.

İddiaya göre, YGS sınav merkezlerinden Şehit Öğretmen Kubilay Lisesi'ndeki bir salonda, sınavın başlamasından yaklaşık 10 dakika sonra salon başkanı, yanlış dağıttığını belirterek soru kitapçıklarını topladı.

Salon başkanı, bazı öğrencilerin itirazına rağmen soru kitapçıklarındaki cevapları silmelerine, zaman kaybı olmaması gerekçesiyle izin vermedi.

Bu salonda sınava giren 18 öğrenci arasında yer alan Gamze Demir (19), bu durumdan dolayı mağdur olduğunu belirterek, salon başkanı ve gözetmeni hakkındaki şikayet dilekçesini, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığına iletilmek üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti.

Demir, AA muhabirine, bu yıl ikinci kez sınava girmesi nedeniyle stres düzeyinin yüksek olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Sınavda 9-10 soru çözdükten sonra salon başkanı, yanlış dağıttığını söyleyerek soru kitapçıklarını toplamaya başladı. Ben en azından kitapçıklardaki cevaplarımızı silmemiz için zaman vermelerini istememe rağmen susmamı söyleyerek bunu kabul etmedi. Başkasının cevapladığı sorular benim önüme geldi, benim cevapladıklarım da başkalarının önüne... Hem cevap anahtarını sildiğim hem de sorulara tekrar baktığım için zaman kaybı yaşadım. Ayrıca sınava böyle başlamak moralimi çok bozdu, hatta sınavdan çıkmayı bile düşündüm ama telafisi olmadığı için yaşadıklarımı unutmaya çalışıp sınava konsantre olmaya çalıştım.''

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanmayı hedeflediğini dile getiren Demir, sınavın sonucunu merakla beklediğini ifade etti.

Demir'in dershanedeki rehber öğretmeni Meral Garip de dalında dershanenin en başarılı 5 öğrencisi arasında yer alan öğrencisinin başına gelen olayın benzerini, bugüne kadar duymadığını söyledi.

Bu kadar önemli bir sınavda, görevlerinin önceden kendilerine bildirilmesine rağmen salon başkanı ve gözetmeninin yaptığının tam bir sorumsuzluk örneği olduğunu iddia eden Garip, şöyle konuştu:

''Öğrenciler, geleceklerini belirleyecek bu sınavda hem zaman kaybı yaşamış hem moralleri bozulmuş hem de bir nevi soru kitapçıklarının değişmesiyle birbirlerine kopya vermiş gibi olmuş. Öğrenciler, önüne gelen cevaplanmış sorularla başka bir seçeneğin doğru olduğunu düşünse bile kafa karışıklığı yaşamıştır. Zaten öğrencilerin sınav stresi yüksek, bir de böyle bir olay yaşamaları büyük talihsizlik olmuş.''

Garip, öğrencilerin soru kitapçıklarının değişmesiyle cevap anahtarlarını silmek zorunda kaldığını belirterek, ''Eğer öğrenciler cevap anahtarını iyi silemediyse ve soru kitapçığı değiştiği için farklı bir seçeneği işaretlediyse, cevap anahtarlarının okunması sırasında aynı soruda iki seçenek işaretlenmiş gibi algılanıp sorunun geçersiz sayılma riski de var'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber