2 polis memuru, evinin kapılarını Hürriyet'e açtı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Nisan 2010 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30'lu yaşların sonunda iki genç polis. Terörün en yoğun yaşandığı dönemde, 1991'de Ankara'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde çalışırken tanışıyorlar. 18 yıllık birlikteliklerinin barutunu, her gün örgütsel olaylara müdahalenin sonucu olsa gerek, Murat Şahin'in ?Benimle evlenir misin?? pankartı ateşliyor. Hafta başı Ankara'da şüpheli bir pakete müdahalesiyle gündeme gelen Handan Şahin, evinin kapılarını Hürriyet'e açtı.

Büfeci: Abi manyak ya...

Handan Şahin Olaydan sonra adliye, Başbakanlık ve Meclis'te işim vardı. ?Aaa.. Siz O'sunuz saçınızdan tanıdım' diyen diyene. Saç rengimin de etkisi olmuş tabii. Meclis'te fotoğraf çektirmek isteyenler bile oldu. Aslında 1998'de ilk uzman olduğumda Maraş'ta, 2001'de Cumhurbaşkanlığı'na tayin olduğumda da gazetelerde yer almıştım ama bu kadar yankı yaratmamıştı. Hoşuma gitti tabii, jestti benim için. Murat Şahin Ankara'da ?Bombacı Handan'ın kocası' olarak tanınıyorum şimdi. Sürekli gazete aldığım bir büfe var, sabah gazetede Handan'ın haberini okuduğumu görünce, büfeci ?Abi, manyak ya' dedi. ?Eşim' deyince afalladı. ?Cesaretinden dolayı abi ya' dedi. Güzel tepkiler aldık.

Motosiklet daha tehlikeli demişti

Handan Şahin Murat benim amirimdi. Sonra ben onun amiri oldum. (Gülüşmeler...) Evde tabii. Murat askere gittiğinde Ayberk 9 aylıktı. Yunuslar yeni kurulmuştu. O ekibe geçmek istedim. Telefonda söylediğimde karşı çıktı. Motosiklet tehlikeli diye. Çünkü o dönem motosiklet kullanan arkadaşlar çok kaza geçirdiler. İlk etapta hasar görenler de kadın polisler oldu. Ben de 1997'de bomba imha uzmanlığı sınavına girdim. Polis Okulu'ndayken yapılan tanıtımda mest olmuştum çünkü.

Murat Şahin Motorda tehlikenin nereden geleceğini bilmiyorsunuz, en küçük çakıl taşı hayatınıza kast edebilir. Bunda tedbirinizi kendiniz alıyorsunuz, kendinize güvenerek iş yapıyorsunuz. Bence bu daha az tehlikeli. Hatta ben de çok istiyordum bomba imha uzmanı olmayı. Bir yıllık komiser yardımcısıyken kurs açılmıştı. O zamanki şube müdürüm ?Sana burada ihtiyacım var' deyince kaldım. O da içimde ukde kaldı.

Handan Şahin O 40 kiloluk kıyafetin içine girdiğimde birkaç saniye içinde cinsiyetsiz oluyorum. Orada sadece görev var. Çok özel bir iş ve bu işi yapan çok az kişi var. Bu insanın ruhunu okşuyor. ?Bombacıların kralısın' der bir arkadaşım, kral yani kraliçe değil. Bazen de ?Sen daha bombasın' diye iltifat ediyorlar.

Ben planlıyım Handan gözü kara

Murat Şahin: Eşim daha gözü kara, cesaretli, hemen atlar. Ben planlı hareket etmeyi, artısını eksisini düşünüp karar vermeyi isterim. Yemeği çoğunlukla o yapıyor, kebaplar benden sorulur. Benim günüm genelde yollarda, Ankara çevresindeki bağlantı yollarını, şehirlerarası yolları bu yollarda çalışan ekibi denetlemekle geçiyor. Günde 300 kilometre yol tepiyorum. Handan daha erken çıkıyor evden. Çıkarken mutlaka Allah'a emanet ediyoruz birbirimizi. Sonuçta masa başı iş yapmıyoruz. Ama kendisine sonsuz güvenim var, çok iyi bir eğitim aldı çünkü. İhbara giderken haber vermez, akşam anlatır ne yaptığını.

Annemi balkonda çok bekledim

Handan Şahin Hepimiz risk altında yaşıyoruz, uçağa biniyoruz, trafikteyiz. Ve bunlar sizin kontrolünüz dışında. Burada her türlü eğitimi alıyoruz. İşin püf noktalarını öğrendikten sonra korkulacak bir şey yok. Kontrol sizde çünkü. İşe giderken malzememi kendim hazırlıyorum, o malzemenin geri dönüşünün nasıl olacağını biliyorum. Cesaretin de alakası yok aslında hatta ben korkak bile sayılırım. Bisiklete binmekten korkarım mesela.

Ayberk Şahin Özellikle Maraş'ta balkonda çok beklemişim annemi. ?Anne ölmeden döneceğine söz ver' lafım da o günlerdenmiş. Şimdi alıştım artık. Milletin annesi nasıl işe gidiyorsa benim annem de öyle gidiyor. Gönüllerin kahramanı O. Evde ise dediği dedik bir anne.

Canlı bomba donuk olur

Handan Şahin O günlerde oğlumun tedirginliğinden ben de etkilendim tabii. Ama en tedirgin gittiğim işlerden biri canlı bomba şüphesiydi. Canlı bombalarda genelde kadınlar kullanılıyor. Kamufle etmesi daha kolay olduğu için. 12 Şubat Maraş'ın kurtuluşu. Orada köpeklerimiz de yoktu. Kontrol altına almamız gereken alan da geniş bir alan. Tören başladı, kuru sıkılar falan, pat küt her yerden ses geliyor. Bir anda telsizden adımı duydum. Direkt isim anons ediliyor, kod bile değil, çabuk gelin diye. Kadın bir apartmanın girişine sokulmuş, aslında o dar alanda patlasa daha çok etkileniriz basınçtan. Mecbur arayacaksınız başka çaresi yok. Hemen kadının gözlerine baktım. Büyük bir tedirginlik, şaşkınlık, korku. O ifade rahatlattı beni. Çünkü canlı bombalar donuk ve saldırgandır. Bağırsak ameliyatı geçirmiş kadın, poşet sarkıyor bir kenarından. Görüntü tedirgin etmiş bizimkileri.

Allah kahretsin tırnağım kırıldı

- O gün Ankara'da pakete müdahaleden sonra söylediğim ilk şey ?Allah kahretsin tırnağım kırıldı' oldu. İş kazası. Arabaya gidince de rujumu sürdüm. Aslında hiçbir estetiği olmayan bir iş. O elbisenin içinde ter içinde kalıyorsunuz. Hep yedek götürürüm yanımda.

Saçımı bozmayın

- Müdahaleler sırası ve sonrası enterasandır, komedidir. Her şeyle dalga geçeriz, kendimizle de. Elbiseyi giydirirken, ?Dikkat edin, pantolonumu kırıştırıyorsunuz, saçımı bozuyorsunuz, kafama düzgün geçirin şunu' gibi sesler duyabilirsiniz benden.

- Moral bozucu konuşmalar yapılmaz aramızda. ?Allah'a emanet, ol' diye gönderir, ?Geçmiş olsun hadi yırttın yine' diye karşılarız.

Ben maviyi severim özgürlüktür

Handan Şahin: Bomba denince akla iki renk geliyor. Kırmızı ve mavi. Ben maviyi severim. Daha pozitiftir, özgürlüktür benim için. Kırmızı ise heyecan. Tabii maviyi seviyorum diye maviyi kesmiyorum; orada düzenek okuyorsunuz rengin anlamı yok. O renkli kabloları arayacak bulacak, öyle bir derdi yok hazırlayanın. Hepsi siyah da olabilir. Önemli olan o kabloların gidişini, akımdan geçişini okumanız. Renkli kablo bizim avantajımız oluyor, okumak daha kolay.

2'si de yüksek lisans yapıyor

Aralarına sadece evde de yatana kadar açık olan telsizleri girmiş bugüne kadar. İkisi de yüksek lisans yapıyor, ?sokak polisliği mantığı yerini bilimselliğe bıraktı' diyerek. Handan Şahin'in tez konusu ?Son 20 yılda siyasi partilerin aile içi şiddetle ilgili çalışmaları?, Ankara Bölge Trafik Şube Müdürü Murat Şahin'in ise ?Afet yönetiminde kolluğun görevleri?. Bu nedenle akşamları, 17 yaşındaki oğulları Ayberk de üniversiteye hazırlandığı için ailece ders çalışmakla geçiyor. 5 yaşındaki kızları Zişan da onlara eşlik ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber