Fizyoterapistler dertli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2010 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç, Sağlık Uygulama Tebliği'nin fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerinde büyük karmaşaya neden olduğunu söyledi.

GAZİANTEP - Dalkılınç, 25 Mart 2010'da Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğin neden olduğu karmaşa nedeniyle hastaların zarar görebileceğini belirtti.

İyileşmek ve yeniden hayata bağlanmak isteyen hastaların kimden hizmet aldığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dalkılınç, şöyle konuştu:

''Tebliğ, fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerinde büyük karmaşaya neden oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu konuda üniversite eğitimi almış fizyoterapistleri devre dışı bırakarak, rehabilitasyon hizmetini bu konuda hiç eğitim almamış, insan vücudunu hiç tanımayan, tıbbi uygulamalardan ve hastalıklardan bihaber kişilerin sunmasına imkan vermektedir. Sağlık Uygulama Tebliği bu haliyle bütün bilimsel verileri ve hasta haklarını hiçe sayıyor, acilen düzenleme bekliyoruz.''

Dalkılınç, tebliğ doğrultusunda SGK'nın hastaları 4 gruba ayırdığını, A ve B grubu hastaların rehabilitasyon programının, doktor gördükten sonra bizzat fizyoterapist tarafından takip edildiğini ancak C ve D grubu hastalar için ''herkes uygulama yapabilir'' dendiğini ifade etti.

Şifa bulamayan hastaların devlete daha çok masraf olarak geri döndüğünü, bu yaklaşımın her şeyden önce hasta haklarına aykırı olduğunu dile getiren Dalkılınç, şunları kaydetti:

''Bir sivil toplum kuruluşu olarak SGK'yı yaşanabilecek sıkıntılar konusunda uyardık ve önerilerimizi bizzat ilettik. C ve D grubunda kırıklar, çıkıklar ve benzeri ortopedik yaralanmaların, bel ve boyun ağrısı ile kendini belli eden kas iskelet sistemi hastalıklar ve bazı nörolojik hastalıklar bulunuyor. Konuyla ilgili olarak bu hastalardan birinci derecede sorumlu olan doktorlar da konuya tepki gösteriyor. Fizyoterapistlerin yerine farklı kişilerin çalıştırılmasını protesto etmek için 27 Nisanda tüm Türkiye çapında toplantılar ve basın açıklamaları yapacağız. 26 Nisanda da gazetelere ilan vererek halkı yaşanan sorunlar hakkında bilgilendireceğiz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber