Arınç: Yıl sonuna kadar seçim kanunu değişmeli

Haber Giriş : 19 Şubat 2005 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Arınç, seçim kanununun değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Yıl sonuna kadar yeni bir seçim kanunu yapılmazsa, bundan sonraki seçimlere de şimdiki kanunla gidilecek" dedi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, seçim kanununun değiştirilmesi gerektiğini belirtip, "Yıl sonuna kadar yeni bir seçim kanunu yapılmazsa, bundan sonraki seçimlere bu kanunla gidilecek" dedi.

TBMM'de TESAV tarafından düzenlenen "Siyasi Partiler ve Seçim Kanunlarında Değişiklik" konulu sempozyumda konuşan Arınç, bu yılın sonuna kadar yeni bir seçim kanunu yapılmazsa bundan sonraki seçimlere halen yürürlükteki seçim kanunlarıyla gidileceğine dikkat çekti. Siyasi Partiler Kanunu'nda bazı önemli değişiklikler yapıldığını, ancak seçim kanunlarında bugüne kadar bir değişiklik yapılmadığına dikkat çeken Arınç, tercihli oy sistemini, ittifaklara izin verilmesini, daraltılmış bölge sistemini ve genel oyların yüzde 10 barajına bağlı olmasını savundu. Yüzde 10 barajına bağlı olmadan nisbi usulle de partilerin TBMM'de temsil edilmesinin yolunun bulunması gerektiğini vurgulayan Arınç, bu sistemlerin daha önce ayrı ayrı olarak çeşitli dönemlerde uygulandığını da belirtti. İki milyonun üzerinde oy alan bir partinin bir milletvekili bile çıkaramadığını belirten Arınç, "Diyelim ki bu kadar oy alan dört parti var ve bu milyonlarca oy ediyor. Bu çarpıklık değil mi? Parlamentoya girene kadar her şeyi söyleyenlerin parlamentoya girdikten sonra ağızlarına bant takmalarında bir sıkıntı yok mu?" diye konuştu. Arınç, partilerin hepsinin düşüncelerini rahatlıkla söylemesi ve örgütlenmesi gerektiğini de kaydetti.

Seçim zamanında yapılmalı

Erken seçimden yana olmadığını da vurgulayan Arınç, "Gelecek seçimde belki ilk kez beş yılda bir seçim yapılmış olacak. Ben böyle olmasını yeğlerim. Bugüne kadar hep erken seçim yapıldı. Ya dört yılda bir seçim yaparak adını koyalım ya da seçimleri zamanında yapalım" diye konuştu.

Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Arınç, "Bu tartışmaları rejim meselesi saymıyorum. Ancak ben demokratik parlamenter sistemden memnunum. Varsa hataları düzeltilir" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber