TÜBİTAK: Görüntüler bilinçli silinmiş olabilir

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Nisan 2010 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BİRİNCİ Ergenekon Davasının 144. duruşmasında, dava dosyasına giren Danıştay saldırısının yapıldığı mayıs 2006'daki kamera kayıtlarına ilişkin bilirkişi raporunda daha önce açıklandığının aksine güvenlik kameralarının arızalı olmadığı, harddiskteki kayıtların silindiği belirtildi.

Bilirkişi raporunda, Alparslan Arslan'ın saldırıdan bir gün önce Danıştay binasında keşif yaptığı 16 Mayıs 2006 tarihindeki kayıtların silindiğinin tespit edildiği belirtildi. Raporda, silinen kayıtların bir kısmının bir program yardımıyla kurtarıldığı ve görüntülerin mahkemeye gönderildiği anlatıldı.

Naip Hakim Hüsnü Çalmuk tarafından görevlendirilen TÜBİTAK çalışanlarından Teknik Bilirkişi Dr. Hayrettin Bahşi tarafından hazırlanan raporda, 3 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasındaki güvenlik kameralarına ait harddiskin incelendiği ve daha önce arızalı olduğu açıklanmasına karşın "Sözkonusu harddiskte herhangi bir arıza bulgusuna rastlanmamıştır" denildi. Soruşturma sırasında 16 Mayıs 2006 akşamı arıza olduğu gerekçesiyle kameraların alındığı ortaya çıkmıştı.

DOSYALAR SİLİNMİŞ

Raporda Arslan'ın saldırıdan bir gün önce keşif yaptığı 16 Mayıs 2006 tarihine ilişkin ise şöyle denildi: "Bu dosyaların önemli bir kısmı geri döndürülemez şekilde silinmiş olup, sözkonusu dosyaların sadece isimlerine erişilmiştir. Silinmiş dosyaların çok büyük bir bölümünün 16 Mayıs 2006 tarihinde 19.47-19.50 saatleri arasında silindiği ve bu silinmenin geri döndürülemez şekilde yapıldığı tespit edilmiştir."

HARDDİSK ORİJİNAL OLMAYABİLİR

Geri döndürülebilen dosyalar içinde Danıştay'daki kamera sisteminin kurulduğu 23 Aralık 2005'ten önceki tarihlere kayıtların olduğu belirtilen raporda, güvenlik şirketinin gönderdiği harddiskin daha önce başka yerde de kullanılmış olabileceği, şirketin orijinal hard diski göndermemiş olabileceği ifade edildi.

GİRİŞ KAPISI GÖRÜNMÜYOR

Danıştay binasında 8 kameranın bulduğu anlatılan raporda 16 Mayıs 2006 tarihine ilişkin kameralarda herhangi bir görüntünün mevcut olmadığının altı çizildi. Raporda yukarı katlardaki bir bölgeyi gösteren 2 No'lu kamera, binanın arkasını gösteren 3 No'lu kamera, servis araçlarının gösterildiği 6 No'lu kamera ve nizamiye kapısının göründüğü ancak giriş kapısının görünmediği kamera kayıtlarındaki bazı dosyaların geri getirilemeyecek şekilde silinmiş olduğu kaydedildi.

BİLİNÇLİ SİLME OLABİLİR

Raporda bilnçli bir silme işleminin gerçekleşmiş olabileceği de dile getirilerek şöyle denildi:

?DVD'de olup da harrdiskte aynı isimle geri döndürülemez şekilde silinmiş olan bazı dosyalar olduğu belirtilerek, ?Bu işlemin bilinçli bir silme olabileceği ve silme tarihlerini de saklamaya yönelik olabileceği değerlendirilmektedir"

Geri döndürülen dosya isimlerinden çıkarılan tarih ve zaman bilgisi ile kamera kaydının gerçek kayıt tarihi ve zaman bilgisini tamamen farklı olduğu anlatılan raporda,?Silinmemiş olarak bulunan bazı dosyaların firma tarafından verilen DVD'de yer almadığı" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber