Nükleer güç santralleri kanun tasarısında değişiklik - TAM METİN

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Nisan 2010 17:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nükleer güç santrallarının kurulması ve işletilmesi ile enerji satışına ilişkin kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun Tasarısı ve Gerekçeleri

NÜKLEER GÜÇ SANTRALLARININ KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞINA İLİŞKİN KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

TASARISI

MADDE 1- 9/11/2007 tarihli ve 5710 sayılı Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanunun geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 1- (1) TAEK, nükleer faaliyetlerin düzenlenmesi ve denetlenmesi görevini yerine getirecek yeni bir kurum kurulana kadar, 9/7/1982 tarihli ve 2690 sayılı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanunu gereğince bu görevine devam eder. TAEK, bu görevlerini yerine getirirken gerek duyduğu tasarım, ölçme, analiz, test, değerlendirme, araştırma, geliştirme, imalat, montaj ve bilgi işleme gibi işlerde, kadro aranmaksızın ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması ile ilgili hükümlerine bağlı kalmaksızın, en az lisans düzeyinde öğrenime sahip sözleşmeli personel çalıştırabilir. Bunlara ödenecek ücret ile sözleşme usul ve esasları Kurumun teklifi üzerine Başbakan onayıyla tespit edilir. Ancak, bu şekilde çalıştırılacaklara ödenecek ücret, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenlerin sözleşme ücret tavanının iki katını geçemez ve bunlara bu ücret dışında herhangi bir ödeme yapılamaz."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

9/11/2007 tarihli ve 5710 sayılı Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanunun Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile ilgili geçici 1 inci maddesinin ikinci cümlesi Anayasa Mahkemesinin 6/3/2008 tarihli ve E:2007/105, K:2008/75 sayılı Kararının Resmi Gazetede yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girmek üzere iptal edilmiştir. Anılan iptal kararı 18/3/2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Söz konusu hükümde, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu bünyesinde nükleer düzenleme ve denetleme alanında deneyim sahibi Türk bilim adamları ile bu alanda uluslararası düzeyde tanınmış yabancı uyruklu bilim adamlarının hizmetlerine duyulan gereksinimin karşılanması öngörülmüş olup, bu husus 5710 sayılı Kanunun uygulanması açısından büyük önem arz etmektedir.

Tasarı, 5710 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin yeniden düzenlenmesinin nükleer alandaki çalışmalar için zorunluluğu göz önüne alınarak hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile, Anayasa Mahkemesinin 5710 sayılı Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanunun geçici 1 inci maddesinin ikinci cümlesini Anayasaya aykırı bularak iptal etmesi üzerine söz konusu maddenin ilgili hükmünün yeniden düzenlenmesi amaçlanmıştır.

TAEK'in iki ana görevi, nükleer ve radyasyon alanında düzenleme ve denetleme ile araştırma ve geliştirme yapmaktır. TAEK bu görevleri yerine getirirken aslî ve sürekli nitelik taşımayan işleri yürütmek üzere bünyesinde çeşitli alanlarda personelin hizmetine ihtiyaç duymaktadır. Bu işler TAEK Başkanlığı ve bağlı kuruluşları olan araştırma ve eğitim merkezlerinde yürütülmekte olan tasarım, analiz, değerlendirme, araştırma, geliştirme ve bilgi işleme konuları ile özellikle araştırma ve eğitim merkezlerinde yürütülmekte olan çeşitli cihaz ve düzeneklerle ilgili ölçme, test, imalât ve montaj konulan gibi mühendislik ve temel bilimler kapsamında faaliyetlerden ibarettir. Söz konusu işler lisans veya lisansüstü düzeyde eğitimi ve sayılan konularla ilgili bilgi birikimi ve deneyim sahibi personel istihdamını gerektirmekte olup bu kapsamda aslî ve sürekli nitelik taşımayan söz konusu işlere ilişkin olarak sözleşmeli personel istihdamı amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber