ABD'de öğrenci vizesi başvurularında düşüş

Haber Giriş : 20 Şubat 2005 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

11 Eylül terör saldırılarından sonra ABD'nin uygulamaya koyduğu olağanüstü güvenlik tedbirleri ve öğrenci vizesi kurallarını daha da sıkılaştırması, bu ülkeye öğrenci vize başvurusunda düşüş yaşanmasına sebep oldu. 11 Eylül saldırılarından önce 600 bin olan başvuru sayısı, geçen yıl 560 bin olarak gerçekleşti. Türkiye, 11 bin 600 öğrenciyle, ABD'ye en çok öğrenci gönderen sekizinci ülke.

İHA muhabirinin, Uluslararası Eğitim Enstitüsü istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye, Amerika'ya, 2003-2004 eğitim yılında toplam 11 bin 600 öğrenci gönderdi. Bu rakamla Türkiye, listenin sekizinci sırasında yer aldı. Listenin ilk beş sırası ise Hindistan, Çin, Güney Kore, Japonya ve Tayvan gibi Asya ülkelerinden oluşuyor. Amerika'nın sınır komşuları Kanada ve Meksika da en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında bulunuyor. Ancak, giderek zorlaşan vize işlemleri öğrencileri yıldırıyor. 2004'de vize başvurusunda bulunan toplam öğrenci sayısı 560 bin olarak gerçekleşti. 11 Eylül saldırılarından önce yapılan başvuru sayısı 600 bindi. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Diplomatik Temsilciliklerden Sorumlu Müsteşarı Janice Jacobs'a göre, 11 Eylül sendromu atlatıldıktan sonra rakamlar yeniden yükselme eğilimine girdi. Jacobs, vize işlemlerinin hızlandırıldığını, ayrıca tüm konsolosluk ve elçiliklerde, öğrencilerin her türlü sorusuna cevap verilmeye çalışıldığını bildirdi.

Jacobs, Türk öğrencilerin vize alamama korkusundan Amerika'yı ikinci tercih olarak düşünmeye başladıklarının hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi: "İstanbul Konsolosluğu ve Ankara'daki büyükelçilik, bu konuda sıkı bir çalışma içerisinde. Vizelerle ilgili yanlış anlaşılmaları düzeltmeye çalışıyorlar. Biliyorum ki, Türkiye'de büyükelçimiz bu çalışmalara katılıyor. Basın aracılığıyla, birebir öğrencilerle, okullarla konuşarak vize işlemlerini, 11 Eylül'den sonraki değişiklikleri anlatmaya çalışıyor, insanların onları hala burada istediğimizi anlamalarına gayret ediyoruz."

Bakanlık Müsteşarı Janice Jacobs, 11 Eylül'den sonra getirilen ek güvenlik kontrollerinin, dünya çapındaki tüm konsolosluklarda uygulandığını, yani belli bölgelerdeki ya da Müslüman ülkelere uygulandığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını kaydetti. Jacobs ayrıca, Amerika'ya girişte öngörülen özel güvenlik kontrollerinin ise, tüm vize sahiplerinin sadece yüzde 2'sine uygulandığını belirtti. Dışişleri müsteşarı, vize onayı alan öğrencilerin vizelerinin iki günde ellerine ulaştığını da hatırlatarak, "Türk öğrenciler ve tüm dünyadaki öğrenciler bilmelidir ki, kapıda hala 'Hoşgeldin' paspasımız duruyor" dedi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber