Çubukçu, Siirt haberlerine kızdı / Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2010 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Siirt'in Pervari ilçesindeki olayın yaklaşık 1 yıl önce meydana geldiğini, Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açıldığını, bazı zanlı çocukların yargılamasının tamamlandığını bildirdi.

Çubukçu, TBMM'de, bazı basın yayın organlarında Siirt'in Pervari ilçesinde çocukların karıştığı tecavüz olayıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Söz konusu olayın yaklaşık 1 yıl önce gerçekleştiğini, olay üzerine Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açıldığını, bazı zanlı çocukların yargılamasının tamamlandığı bildiren Çubukçu, olayla ilgili bazı çocukların rehabilitasyon ve tedavi amaçlı olarak koruma altına alındığını kaydetti.




Zanlılarının veya mağdurlarının çocuk olduğu olayların medya tarafından nasıl değerlendirilmesi gerektiğine değinen Çubukçu, Çocuk Hakları Sözleşmesi, bu sözleşme kapsamında çıkarılan Çocuk Koruma Kanunu ve UNICEF'in Medya Çocuk Haberleri İlkeleri kapsamında geçmişte çok kapsamlı bir çalışma yaptığını, bunu bütün basın yayın organlarının genel yayın yönetmenlerine gönderdiğini bildirdi.

Çubukçu, şöyle konuştu:

''Bugünkü haberde, beni en az vaka kadar dehşete düşüren görüntü vardı. 3 yaşında tecavüze uğrayarak öldürülmüş bir çocuğun otopsi fotoğrafı, tüm açıklığıyla kullanılmış. Bir kere yayın ilkelerine uyulmadığından dolayı ve gerçekten çocuklara bu anlamda faydalı olacağız derken yaptığımız haberlerin mağduru çocuklar olmuştur. Küfürlü televizyon programının izlenmesinde dahi çekinceler konulurken, çocukların söz konusu olduğu haberlerin toplumu dehşete düşürecek şekilde verilmesi, bunun da yeterli bulunmayıp fotoğraflarla desteklenmesi, doğrusu son derece rahatsız buluyorum. Habercilik anlayışını kamuoyunun takdirine sunuyorum.''

Nimet Çubukçu, bundan 10 yıl önce rastlanan, kaza anında insanların cesetlerinin gösterilmesi veya kanlı hadiselerle ilgili çekmeye yönelik haber anlayışının terk edilmediğine dikkati çekerek, ''Söz konusu çocuklar olduğunda, çok fazla dikkatli olmamız gerekirken... Tek değer yargımız haber değeri olmamalı. Değer yargımız çocuklar olmalıdır. Haber değeri ile çocukların haklarını bir değer olarak yan yana koyduğumda, ben çocuk haklarından, çocukların değerinden yanayım'' dedi.

Çubukçu, sabahtan beri görüştüğü herkesin ''haberi görünce kanımız dondu'' yorumunu yaptığına dikkati çekerek, ''Peki bu olayla ilgili haberi okuyan çocukların kanı donmadı mı? Haberin veriliş şekli bu yönden sorgulanmamalı mı?'' diye sordu.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, mağdurun veya zanlının çocuk olduğu durumlarda mevcut yargılamada gizlilik kararı alındığını, yayın yasağı konulduğunu anımsatarak, ''Buradaki gizlilik ve yayın yasağı, sizin haber yapmanızın engellenmesi değil. Mesele, çocukların üstün yararı içerisinde çocukların hukukunu koruyacak şekilde davayı sağlıklı bir şekilde sonuçlandırmak, en hızlı şekilde topluma yeniden kazandırılmaları yönünde çaba gösterilmesini sağlamaktır'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber