KTÜ'de öğrenci eylemi / Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Nisan 2010 15:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğrenci Kollektifi üyeleri, üniversite yönetiminin öğrencilerden çeşitli bahanelerle sürekli para topladığını belirterek bu durumu protesto etti.

KTÜ Kanuni Kampüsü'ndeki Rektörlük Binası önünde toplanan yaklaşık 50 öğrenci, ellerinde, "Topladığınız diploma paraları da mı bağış?", "Toplanan paralar hangi etkinlikte kullanılıyor?", "Yalancının mumu kayıt dönemine kadar yanarmış", "Yalandan kim ölmüş, KTÜ Vakfı köşeyi dönmüş" yazılı pankartlar taşıyarak, "Tüccarlar dışarı, üniversiteler bizimdir", "Müşteri değil öğrenciyiz" sloganları attı.




KTÜ Öğrenci Kollektifi adına basın açıklamasını okuyan Fidel Çakmak, "KTÜ Vakfı'nda zorla para toplandığı ve usulsüz harcamalar yapıldığı gerekçesiyle müfettişler tarafından soruşturma yürütülüyor. Üniversitemizde yeni kayıt yaptıracak öğrencilerden kayıt sırasında 100 lira, üst sınıflarda ise öğrenim harcı dışında hizmet ücreti adıyla 25'er lira alınıyor. Üniversite yönetimi ilk yıllarda etkinlik ücreti, sonraki yıllarda hizmet bedeli adı altında topladığı bu paraların staj dosyası, bandrol parası, öğrenci belgesi, diploma gibi kırtasiye işlemleri ve kimi sosyal etkinlikler için harcanacağını söylüyordu. KTÜ Vakfı ile ilgili soruşturma başlatılınca Rektör İbrahim Özen'in yaptığı, 'Kimseden zorla para almıyoruz, bağış topluyoruz' açıklaması bizleri şaşkına çevirdi. İbrahim Özen, 40 bin üniversitelinin gözünün içine baka baka yalan konuşuyor. Biz de soruyoruz; bağış diye nitelediğiniz kayıt paralarını ödemeden öğrenciler kayıt yaptırabiliyor mu? Vakıflar Bankası'ndaki harç ödeme sistemi kayıt parası ödenmeden açılıyor mu? Mezun olan öğrencilerden 50 TL alınmadan diplomaları veriliyor mu? Toplamda onlarca trilyon eden bu paraların ne kadarı sosyal etkinliğe ve kırtasiye giderlerine harcandı?" dedi.

Çakmak, KTÜ'de harç parasının belirlenen miktarın yüzde 20 fazlası olarak alındığını ifade ederek, "Üniversite yönetimi yıllardır bizden zorla para toplamakta, itiraz edenleri tehditle, cezayla baskıyla susturmaktadır. Üniversite yönetimi için burası bir darphane, biz de yolunacak kazlarız. Biz ticarethane değil, üniversite istiyoruz" diye konuştu.

Öğrencilerin gösterisi daha sonra olaysız şekilde sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber