YİBO'lu Umut'un ölümünde okul müdürüne soruşturma izni yok

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Nisan 2010 11:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

UŞAK´ın Eşme ilçesinde, 22 Mart´ta kaybolan ve dokuz gün sonra eğitim, öğretim gördüğü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu´nun (YİBO) foseptik çukurunda ölü bulunan 10 yaşındaki Umut Balık´ın babası Ercan Balık, olayla ilgili ön inceleme kapsamında okul müdürü Mustafa Aydın hakkında görevi ihmali söz konusu olmadığı iddiasıyla soruşturma izni verilmemesine tepki gösterip, ``Acımız bir kaç daha arttı'' dedi.

Eşme Kaymakamlığı, YİBO öğrencisi Umut Balık´ın ölümünde ihmal olduğu iddialarıyla ilgili olarak 12 Nisan 2010 tarihinde başlattığı ön inceleme tamamlandı. İncelemenin ardından, başka bir soruşturma kapsamında Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü emrine sürgün edilen İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrü Şentürk´ün hazırladığı raporda, Eşme YİBO Müdürü Mustafa Aydın´ın görevinde ihmal olmadığı belirtildi. Okul müdürü Aydın´ın, okulda güvenlik kamerası için gereken yeterli çalışmayı yaptığına dikkat çekilen raporda, ``Yönetmelikler gereği ödeneği bulunmayan ancak güvenlik açısından ihtiyaç olan güvenlik kamerasının çalışması için gereken gayret gösterilmiş. Olay günü kameraların arızalanması üzerine, jeneratör sayısını artırarak aydınlatma sağlanmış. Ayrıca, okul müdürünün zaman zaman okula giderek nöbetçi öğretmenleri denetlemiş ve gerekli uyarıları yapmıştır'' denildi.




Raporda, nöbetçi öğretmenler Cihan Karadağ ve Şenol Türkölmez hakkında ise, ``Olay günü akşam yat yoklamasını kendilerinin yapmadığı, öğrencilerin yatakhanede bulunmalarını sağlamadıkları, kontrol ve gözetim yükümlülüklerini yerine getirmeyerek ihmalkar davrandıkları gerekçesi haklarında yapılacak işlemlerin hukuki sürece tabi olması gerektiğine kanaat getirilmiştir'' ifadelerine yer verildi.

RAPORDA FOSEPTİĞE DEĞİNİLMEDİ

Raporda, Balık´ın düştüğü foseptik konusuna hiç değinilmediği dikkati çekti. Ön inceleme raporunun ardından Kaymakamlık, görevinde ihmali söz konusu olan iki öğretmen hakkında sonuşturma izni verdi. Okul Müdürü Aydın için ise görevi ihmali söz konusu olmadığı gerekçesiyle soruşturma izni verilmedi.

ŞAİBELİ İŞLER OLUYOR İDDİASI

Okul müdürü için soruyşturma izni verilmemesi Balık´ın ailesini isyan ettirdi. Evlat acısını halen unutamadıklarını belirten baba Ercan Balık, ``Oğlumun ölümünün ardından şaibeli işler oluyor. Kaymakamlığın okul müdürü hakkındasoruşturma izni vermemesi, acımızı bir kaç daha arttırdı. Nasıl olurda, birinci derece sorumlu olan okul müdürü hakkında soruşturma izni verilmez? Eğer okul müdürü suçsuz ise soruşturma izni verilsin buna adelet karar versin. Müdür, suçsuz ise aklansın. Çoğumun ölümü arkasında gizli kapaklı hiçbir şey kalmaması için onuna kadar mücadele edeceğim'' diyerek, tepkisini diye getirdi.

``KAYMAKAM BİLDİKLERİNİ AÇIKLASIN''

Oğlunun ölümünün ardından okulda bir çok şeyin değiştiğini de ifade eden Ercan Balık, ``Okuldaki foseptik çuturmarı kapatıldı. Dört güvenlik görevlisi verildi. Tüm bunların olması için benim gibi gariban bir köylünün çocuğunun ölmesi mi gerekiyordu? Devleti arkamızda biliyorduk, demek ki değilmiş. Çocuğumun ölümümdeki sır perdesini hala açıklayan yok. Neden müdür kollanıyor, neden yargılanmasına izin verilmiyor. Türkiye´de yargı diye bir şey var. Suçlular cezasını çeksin. Kaymakam müdürün yargılanmasına neden izin vermiyor, ne bildiği varsa çıkıp açıklasın. Devlet büyüklerinin bu olaya el atmalarını bekliyorum. Devletin yatılı bölge okulları medya ve televizyonlarda görüyoruz. Siirt´te de aynı olaylar yaşanıyor. Başka diğer okullarda da yaşanıyor. Yazıktır, günahtır. Analar babalar evlatlarını bu yaşlara getirinceye kadar neler çekiyor. Olayın çözüme kavuşması için Adli Tıp Kurumu´nun göndereceği kesin ölüm raporunu bekliyoruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber