İş Bankası da nema kredisi verecek

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 14:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası'nın başlattığı 'Nema karşılığı kredi' uygulaması diğer bankaları da harekete geçirdi. Şimdi de İş Bankası faiz oranını Ziraat'ın altına çekerek nema kredisi veriyor.

Ziraat Bankası'nın başlattığı 'Nema karşılığı kredi' uygulaması diğer bankaları da harekete geçirdi. İş Bankası nema alacağı olanlara Ziraat'in 0.5 puan altında aylık yüzde 1.95 faiz ile kredi vermeye başlayacak. Edinilen bilgiye göre İş Bankası konuyla ilgili bir genelge çıkararak şubelerine gönderdi. Şubelere gönderilen genelgede bu işlem için 55 YTL komisyon masrafı alınacağı duyuruldu. Ziraat Bankası sözkonusu işlem için 30 YTL komisyon ücreti alıyordu.

Hedef Maaş Alanlar

Ancak bu işlemin operasyonel maliyeti fazla olacağı için komisyon masrafının 25 YTL fazla olduğu tahmin ediliyor. Nema karşılığı kredi verilebilmesi için İş Bankası önce Ziraat Bankası'na başvuru sahibinin Tasarruf Teşvik Hesabı olup olmadığını soracak. Ziraat Bankası kişinin hesabını şubelerinden kontrol edip İş Bankası'na bildirecek. Kişi hukuk dilinde 'Alacağın temliki' denilen işlem ile nema alacağı karşılığında kredisini alacak. Ancak bu işlemlerin yapılması için 1 haftalık bir sürenin gerekli olduğu ve işlem maliyetinin yüksek olacağı savunuluyor. İş Bankası'nın bu işlemde özellikle bankadan maaş alan çalışanları hedeflediği ifade ediliyor. Türkiye'de maaşların dağılımından önemli bir pay alan bankanın nema karşılığı vereceği kredide 'alacağın temliki'nin yerine maaşları da teminat olarak kabul edebileceği dile getiriliyor.

611 Bin Başvuru Geldi

Bu arada Ziraat Bankası'nın başlattığı nema kredisine 1 haftada 611 bin çalışan başvurup yararlandı. Banka 1 hafta boyunca toplam 697 milyon YTL nema karşılığı kredi dağıttı. Banka yönetimi yaptığı istihbarat çalışmaları ile kredi kullananların yüzde 80'inin kredi kartı borcunu kapatmak için bu enstrümana başvurduğunu ortaya koydu. Yönetim, nema kredisi uygulamasını kredi kartı borçlarının kapatılması için çıkarıldığını belirterek ihtiyacı olmayanların nema kredisini kullanmaması önerisinde bulunuyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber