Devlet, SHÇEK'teki bir çocuğun bakımı için aylık 3 bin 927 lira harcıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Mayıs 2010 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerel yönetim harcamaları yerinde değil

TESEV'in araştırmasına göre bütçeden ayrılan pay, sosyal harcamalarda etkili bir ağırlıkta dağılmıyor, etkinlik ise çok zayıf

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Bütçenin sağlık, eğitim ve sosyal yardımlara ilişkin durumunu inceleyen Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), merkezi bütçeden yapılan sosyal harcamaların nasıl dağıtıldığını irdelemek amacıyla "Yerel ve Merkezi Sosyal Bütçelerin İzlenmesinin Aktif Yurttaşlık ile Güçlendirilmesi" başlıklı proje başlattı. Çalışmada, sağlık ve eğitimde ilgili bakanlıklara ayrılan bütçenin yıllar içinde reel olarak azaldığını ortaya koyan TESEV, SÇEK ile ilgili de 'etkinlik sorunu'nu inceledi. TESEV'in 2010 yılı bütçesi üzerinde yaptığı çalışmaya göre, devlet SHÇEK'teki bir çocuğun bakımı için aylık 3 bin 927 lira harcıyor ama yine de bu harcamanın gerektirdiği etkinliği sağlayamıyor. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ve Parlamento Derneği üyeleriyle önceki akşam bir araya gelen Program Direktörü Fikret Toksöz, "Bütçe yapılıyor ama acaba bu para nasıl dağıtılıyor bunun üzerinde çalışıyoruz" dedi.

REEL HARCAMALAR AZALDI

Merkezi bütçeden yapılan sosyal harcamaların bölgelerarası dengesizliği giderecek şekilde ya da pozitif ayrımcılık yapacak şekilde dağıtılıp dağıtılmadığını sorguladıklarını vurgulayan Toksöz, "Hükümet KÖYDES ve BELDES ile önemli adım attı ama geri kalmışlık farkını kaldıracak artı ödenek sağlanmıyor " dedi.TESEV'e göre, MEB bütçesinin GSYH'ye oranındaki artış sınırlı. 2010'da bütçeden MEB'in payı 2003'e göre daha düşük olduğunu belirleyen TESEV, eğitime harcamaların azaldığı tespitini yaptı. Sağlık Bakanlığı'na ayrılan ödeneği de masaya yatıran TESEV, 2003'te 2006'ya kadar reel artış sağlansa da 2007 yılında bu durumun negatife döndüğüne işaret etti. TESEV Diyarbakır, Denizli, Bursa, Kocaeli ve Kadıköy belediyesini pilot bölg belirlediklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber