Mudurnu, iki kat fiyatla, köy tavuğu da yetiştirip satacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 10 Mayıs 2010 07:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bu tesislerde günde 150 bin kesim yapmayı hedeflediklerini belirten Mudurnu Piliç Başkanı Zuhal Daştan, bir yıl içinde yüzde 50 büyüyerek 300 milyon lira ciro hedeflediklerini söyledi...

Mudurnu, tavukçuluk sektöründe yeniden hareketleniyor. 2007'de ?Mudurnu' markasını, geçtiğimiz yıl da 6 milyon dolara markanın tesislerinin bir kısmını alan Pak Tavukçuluk, altyapı yatırımlarını tamamlayarak yeniden üretime başladı.

SIRADA KÖY TAVUĞU VAR

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Mudurnu Piliç Başkanı Zuhal Daştan, 1960'tan bu yana sürdürdükleri üretim faaliyetlerinin Mudurnu markası ile devam edeceğini söyledi. ?Biz tavukçuluktan başka iş bilmeyiz? diyen Daştan, şöyle konuştu: ?Hedefimiz tesislerde günde 150 bin kesim yapıp ikinci bir tesis kurarak büyümeyi sürdürmek. Yeni tesislerimizle bir yılda yüzde 50 büyümeyi ve pazar payımızı yüzde 5'ten 7'ye çıkarmayı hedefliyoruz. 2010'da 4 milyon dolar ihracat, 300 milyon lira da ciro gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.?

Daştan, bu yıl içinde işlenmiş piliç üretimine başlayacaklarını da belirtti. Köy tavuğu üretimi de planlandıklarını söyleyen Daştan, 150 adetlik deneme üretimleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu ürünlerin normal piliçlerden 3 kat maliyetli olduğunu söyleyen Daştan, fiyatının da yüzde 100 daha pahalı olacağını belirtti. Küçük üreticileri de sisteme dahil ettiklerini belirten Daştan, Mudurnu'da 500 aile ile çalıştıklarını kaydetti. Daştan, üretim tesislerinde de istihdam artışına gittiklerini belirterek, ?2011'de 2 vardiya ile çalışmak istiyoruz. Hedefimiz kademeli olarak 550 doğrudan, 350 dolaylı olmak üzere toplam 900 kişiye iş imkanı sağlamak? dedi.

İRAN'A İHRACAT YAKIN

Sektörün geneliyle ilgili de bilgi veren Zuhal Daştan, kişi başına tavuk tüketiminin yıllık 17 kilogram olduğunu, tavuğun en çok but kısmının tercih edildiğini belirtti. En fazla ihracatın Irak'a gerçekleştirdiğini de belirten Daştan, ?Türkiye'de 1 milyon 250 bin ton kanatlı tüketimi var. 80 bin tonun üzerinde de ihracat var. İran'a da yakında ihracat başlayabilir. ?Helal et' kaygısı nedeni ile bizi tercih ediyorlar. Yakında tekrar İran'a ihracat başlayabilir? dedi.

İTHAL KIRMIZI ET ENDİŞELENDİRİYOR

İthalatla birlikte kırmızı et fiyatlarının düşmesinin beyaz et sektörünü olumsuz etkileyebileceğini belirten Zuhal Daştan, ithalat kararının özellikle yaz dönemine denk gelmesinin beyaz et satışlarını olumsuz etkilemesini beklediklerini kaydetti. Son 15-20 günde beyaz et talebinde azalma olduğunu söyleyen Daştan, firmaların bu nedenle indirime gittiğini, marketlerin de özelikle hafta sonu promosyonlarını tavuk ürünleri üzerinden gerçekleştirdiğini söyledi. Telafi izin tek yolun ihracat olduğunu belirten Daştan, zararı Rusya'ya satışla kapatmayı hedeflediklerini söyledi.

Zeynep CEYLAN/ MUDURNU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber