Kök hücre naklinde ret sorununu çözen tedavi geri ödemede

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2010 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Hücresel Tedavi Derneği ve Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Nakli Bilimsel Komisyon Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, kök hücre naklinden sonra gelişen ret sorununu hem önleyen hem de tedavi eden mezankimal kök hücre naklinin, yeni Sağlık Uygulama Tebliği ile geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Allogeneik (kardeş, gönüllü verici ve kordon kanından yapılan) kök hücre naklinden sonra, vericiden gelen hücrelerin, hastanın karaciğer, bağırsak ve cildinde reaksiyona girmesi sonucu gelişen Graft Versus Host Hastalığının (GVHH) karşılaştıkları en büyük sorun olduğunu kaydeden İlhan, mezankimal (kemik iliğinden alınan) kök hücre naklinin bunu hem önlediğini, hem de tedavi ettiğini bildirdi.

Hastaya yapılacak kök hücre naklinden önce, GVHH gelişme riski görülmesi halinde bir komisyon tarafından mezankimal kök hücre nakline karar verilebildiğini ifade eden İlhan, bu hastalığın rutin kök hücre naklinden sonra ortaya çıkması durumunda da yine mezankimal kök hücre nakli uygulanabildiğini belirtti.

SUT'taki yeni düzenlemenin bu nedenle bir çok hayat kurtaracağına işaret eden İlhan, ''Çok büyük önem taşıyan ve dünyanın önde gelen ülkelerinde uygulanan bu tedaviyle hematopoetik (Bazı dokularda bulunan ve gereksinim halinde pek çok hücreyi oluşturarak yaşamın devamını sağlayan, üretkenlik ve farklı dokulara dönüşebilme potansiyeli yüksek ana hücreler) kök hücre naklinden sonra başarı çok artıyor'' diye konuştu.

-KÖK HÜCRE TEDAVİSİ NEDİR?-

Kök hücre, bazı dokularda bulunan ve gereksinim halinde pek çok hücreyi oluşturarak yaşamın devamını sağlayan, üretkenlik ve farklı dokulara dönüşebilme potansiyeli yüksek ana hücrelerdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber