Yargıtay'da Cihaner'i kurtarma operasyonu

Kaynak : Yeni Asya
Haber Giriş : 15 Mayıs 2010 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon'un Erzincan ayağı soruşturmasının iki numaralı sanığı Başsavcı Cihaner, dün Yargıtay'da 'görevi ihmal' suçlamasıyla hakim karşısındaydı. Erzurum'da 'Silahlı Örgüt Üyeliği'nden yargılanan Cihaner'in dosyasını acilen isteyen Yargıtay, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 'Darbe Andıcı' davasıyla birleştirme kararını bekleme" talimatı verdi.

İLHAN TOPRAK / ANKARA

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, "Evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve imar kirliliğine yol açmak" suçlamasıyla Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki duruşmasına, Cihaner'in silahlı terör örgütü üyeliği iddiasıyla yargılandığı Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunulması damgasını vurdu. Cihaner'in hazır bulunduğu duruşmada, 11. Ceza Dairesi, dava dosyasını göndermeyen ve verdiği cevabi yazıda, yazışma ve nezaket kurallarına aykırı davrandığını ileri sürdüğü Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi yetkilileri hakkında da Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Duruşma 28 Mayıs 2010 tarihine ertelendi.

KAZAN'IN İSTANBUL MAHKEMELERİ KORKUSU

Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, "Fiili bir durumla karşı karşıya olduklarını" öne sürdü. 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde de avukatlık yaptığını belirten Kazan, "47 yıllık meslek hayatımda böyle bir fiili durumla karşılaşmadım. Bu duruma karşı mı geleceksiniz yoksa boyun mu eğeceksiniz" dedi. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin baktığı silahlı terör örgütü dosyasını özellikle göndermediğini öne süren Kazan, "Erzurum özel yetkili savcılarını havadan tanıdık" dedi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Yargıtay'a verdiği cevabın suç olduğunu öne süren Kazan, Mahkeme hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini söyledi. İlhan Cihaner'in Ankara'da bir cezaevine nakledilmesini isteyen Kazan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davayı "Gayya Kuyusuna" benzetti. Kazan, "Orası bir Gayya Kuyusu. Çok sanıklı bin yıllık bir dava olacak. Anayasa değişir, HSYK değişir, Yargıtay değişir belki o zaman bu dava buraya gelir" şeklinde konuştu.

Duruşmaya ilk kez katılan İlhan Cihaner'in kimlik tespiti ve sabıka kaydı sorularak başlandı. Daire Başkanı Ersan Ülker, Cihaner'e hakkındaki suçlamaları tek tek okuyarak savunmasını aldı.

ARAMALARDA İNSAN HAKLARI İHLALİ OLMADI

Aramaların CMK'nın 119 ve 129. maddelerine aykırı bir şekilde yapıldığı iddialarına ise Cihaner, "Tüm aramaların ve soruşturma işlemlerinin 23 Şubat 2009 tarihinde çok ayrıntılı bir talimat yazılmıştır. Soruşturmalarda birebir insan hakları ihlalleri olmamıştır" dedi. Katılmadığı arama ve gözaltına alma işlemlerinde sorumlu olamayacağına ilişkin sözlerine Mahkeme Başkanı Ersan Ülker'den, "Soruşturma sizin talimatınızla yürütülüyorsa, tüm işlemlerinden de sizin sorumluluğunuz vardır" sözleriyle karşılık geldi.

SUÇLAMAYI KABUL ETTİ DELİLLER KANUNSUZ DEDİ

Yıllık izin dönüşü göreve 22 Eylül 2008'de başladığı halde 20 Eylül 2008'de faks çektirtiğine ilişkin iddiaları kabul eden Cihaner, bu uygulamanın yerleşik bir uygulama olduğunu söyleyerek cevap verdi. Cihaner, "Bu uygulamayı yapmayan hiçbir meslektaşımız yoktur" dedi.

Ailesi YARSAV ve Kaçmaz oradaydı

Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'nin Adalet Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan dosya ile ilgili soruşturması neticesinde "Görevi kötüye kullanmak, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine yol açmak" suçlarından dava açılmıştı. Duruşmaya, Cihaner'in eşi Muhteber, babası İsmail Hakkı, annesi Zeynep Cihaner ve kardeşleri, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, bazı hakim ve savcılar ile çok sayıda vatandaş izlemek üzere katıldı. Cihaner'i, Turgut Kazan başta olmak üzere 14 avukat savundu.

Duruşma sonrası açıklama yapan Yarsav Başkanı Emine Ülker Tarhan, Yarsav olarak adil yargılanmaya güvendiklerini belirterek, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında yapılan suç duyurusu için de "Rutin bir suç duyurusudur" karşılığını verdi.

14 Mayıs'ta dosya gelir...

Erzincan'daki Ergenekon davasının tutuklu sanığı Başsavcı İlhan Cihaner'in bugün Yargıtay'da görülecek "evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma" davası öncesinde şok bir ses kaydı ortaya çıktı. Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan ve kimliği belirsiz bir kişiye ait olduğu iddia edilen kayıt, video paylaşım sitesi 'liveak.com'da yayınlandı. Kayıtta, Yargıtay üyesi Aktan olduğu iddia edilen kişi ile kimliği belirsiz kişi, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Başsavcı İlhan Cihaner'in nasıl yargıdan kaçırılacağına ilişkin ip uçları veriyor. Erzurum'da görülen 'terör örgütü üyeliği' davasının Yargıtay'daki evrakta sahtecilik davası ile birleştirilmesi planlarının yapıldığı kayıtta, Cihaner'in Yargıtay'da görülen görev suçu ile ilgili davasının düşeceğine ilişkin konuşmalar yer alıyor. Kayıtta, Erzurum'daki mahkemeye açıkça baskı yapılacağı ifade ediliyor.

ERZURUM'A BASKI YAPARIM

Ses kaydında Cihaner'in dosyasıyla ilgili bölümdeki konuşmalar şöyle: Şimdi Erzincan duruşmayı sırnaştırabilir mi 3-5 güne... HSYK bağımsız hareket etmese bunları bitirmiştik. Zaten ben de duruşmaya gideceğim. Ona meydan vermeyeceğim. O zaman sürekli devam ederim gece gündüz. Baskı uygulayacakınız mahkemeye. Yapacak bir şey yok İlhan 14 Mayıs'a kadar yatacak. 14 Mayıs'ta dosya gelir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber