Başkent'te 'sayaç vurgunu' iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2010 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, "Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş, yasaya aykırı şekilde abonelere elektronik sayaç satarak vurgun yapmaktadır. Yapılacak sayaç vurgununun tutarı 113 milyon lira dolayındadır" dedi.

Çakar, beraberinde Tüketici Hakları Derneği yöneticileri ve üyeleriyle birlikte Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü'nün önünde basın açıklaması yaptı.

Turhan Çakar, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin, Ölçüler ve Ayar Yasası'nda bir zorunluluk olmadığı halde 10 yılını dolduran elektrik sayaçlarını elektronik sayaçlarla değiştirmeyi zorunlu tutarak aboneler üzerinden vurgun yaptığını öne sürdü.

Söz konusu yasa ve Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğine göre elektrik sayaçlarının 10 yıllık periyodik muayenelerinin yapılması gerektiğini, muayenelerin yaptırılması sorumluluğunun ise 2009 tarihinde yapılan düzenlemeyle dağıtım şirketlerine verildiğini ifade eden Çakar, "Yasa ve yönetmeliğe uygun olarak 10 yılını dolduran sayaçların Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca her yıl yayınlanan tarife tebliğine göre küçük bir ücret karşılığında (ki bu ücret 3-5 liradır) muayenelerin yapılması gerekmektedir. Ancak bu yapılmayıp abonelere zorunlu olarak elektronik sayaç satılmaktadır" diye konuştu.

Önce bir çağrı yazısı gönderilerek abonelerin işletme müdürlüklerine başvurusunun istendiğini, başvuruyu gerçekleştiren aboneye daha önce düzenlenmiş standart bir form verildiğini anlatan Çakar, şöyle konuştu:

"Bu formların içeriği sanki abonelerin kendilerinin istekleriymiş gibi düzenlenmiştir. Formlarda, (elektronik sayaç değişimi) diye tek bir seçenek bulunmakta ve bu seçeneğe abonelerin kendi istekleriymiş gibi işaret koydurulmaktadır. Konunun daha da düşündürücü yönü ise Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin işletme müdürlüklerinde tüketiciye satılan elektronik sayaç faturaları kurum adına değil de sayaç satan bir başka firma adına düzenlenmiş olarak tüketiciye verilmektedir. "

Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin dağıtım şirketlerinde, monofaze (tek fazlı) elektrik sayaç kullanan abonelere 29 lira karşılığında, trifaze (üç fazlı) elektrik sayacı kullanan abonelere ise 59 lira karşılığında elektronik sayaç satıldığını belirten Çakar, söz konusu şirketin sorumlu olduğu Ankara, Çankırı, Kastamonu, Zonguldak, Kırıkkale, Bartın, Karabük illerinde yaklaşık 3 milyon 200 bin abonesinin bulunduğunu kaydetti.

Çakar, 3 milyon 200 bin elektrik sayacının yaklaşık 2,5 milyonunun monofaze, 687 bin adedinin ise trifaze olduğunu ifade ederek, "söz konusu sayaçlardan toplam 113 milyon 410 bin lira vurgun yapılacağını" savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber