Vali Ata: Ocakta 30 işçi var - Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2010 21:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VALİ ATA: OCAKTA 30 İŞÇİ VAR

ZONGULDAK - Zonguldak Valisi Erdal Ata, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen patlamada ulaşılmaya çalışılan işçilerin 30 kişi olduğunu, firma tarafından işçilerin isim listesinin kendilerine verildiğini bildirdi.

Vali Ata, maden ocağında taşeron olarak iş yapan firmanın ocakta ulaşılmaya çalışılan işçi sayısının 32 değil 30 olduğunu bildirdiğini söyledi.

Vali Ata'ya firma tarafından verilen işçilerin isim listesi ise şöyle:

Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebabcı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Emekçi.

Bu arada, patlamada hafif yaralanan 11 kişinin isimleri de şöyle:

Hayri Çınar, Uğur Sayın, Ceyhan Girgin, Tuncay Kahveci, İlhan Toprak, Kemal Aydın, Halil Çamlı, Yüksel Yirmibeşcik, Şuayip Akdögel, Ekrem Güneş ve Hakan Somun.


TTK'daki patlama yerinde 16 ambulans, 2 ambulans helikopter ve 1 ambulans uçak var

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki patlamanın ardından 16 ambulans, 2 ambulans helikopter ve 1 ambulans uçak görevlendirildiğini ve hastaneye kaldırılan 11 kişinin durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, olay yerine acil yardım ekiplerinin sevk edildiği kaydedildi.

Bu kapsamda, Kilimli ilçesi ve Zonguldak merkezden acilen 16 ambulansın, kurtarılacak yaralıları nakletmek üzere de 2 ambulans helikopterin ilçede görevlendirildiği belirtilen açıklamada, ayrıca 1 ambulans uçağın da Çaycuma Havaalanı'na gönderildiği ifade edildi.

Patlamada yaralanan ve ambulanslarla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine nakledilen 11 kişinin genel durumlarının iyi olduğu bildirilen açıklamada, ''Göçük altında kalan diğer işçiler için kurtarma çalışmaları yapılırken gerekli tüm sağlık tedbirleri alınmıştır'' denildi.

MUSLU: PATLAMAYA GRİZU YOL AÇMIŞ OLABİLİR

- Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, ''Patlamaya grizunun yol açtığını tahmin ediyoruz'' dedi.

Muslu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelen patlama dolayısıyla kurtarma ekibinin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Kurumun Gelik tarafında yer alan ocakta yüksek miktarda olduğu tahmin edilen karbonmonoksit gazının havalandırma yoluyla açığa çıkartılmasına çalışıldığını anlatan Muslu, şöyle konuştu:

''Ocaktaki gaz yüzünden göçüklerin temizlenme işi sağlıklı yapılamıyor. Grizu patlamasından oluşan karbonmonoksit gazı bir an önce ocaktan temizlenmeliki işçilerin bulunduğu yere rahat ulaşılsın. Herkes elinden gelen mücadeleyi sarf etmekte. Elimizde net bilgi olmasa da patlamaya grizunun yol açtığını tahmin ediyoruz.''

KIZILAY BÖLGEYE UZMAN PERSONEL GÖNDERDİ

- Türk Kızılayı'nın, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki patlamanın ardından bölgeye uzman personel, uzman psikolog ve seyyar mutfak gönderildiğini bildirdi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, patlamanın ardından Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi (AFOM), Batı Karadeniz (Düzce) Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Zonguldak Kilimli Kızılay Şube Başkanlığının alarm durumuna geçirildiği belirtildi.

İlk etapta bölgeye en yakın konumdaki Türk Kızılayı Kilimli Şubesinden uzman personelin gelişmeleri takip etmek, bir uzman psikoloğun da madenci yakınlarına psikososyal destek olmak üzere olay yerinde görevlendirildiği kaydedilen açıklamada, sıcak yemek çıkartmak üzere Düzce'den seyyar mutfağın Zonguldak'a gönderildiği ifade edildi.

Olaya müdahale kapsamında, madenden çıkarılan işçilerle arama-kurtarma ve sağlık hizmetlerinde bulunanlara Kızılay ekibince su dağıtıldığı bildirildi.

PATLAMANIN OLDUĞU BÖLGEYE 5 BAKAN GİDİYOR

- Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki patlama nedeniyle bugün bölgeye 5 bakanın geleceği bildirildi.

Zonguldak Valiliğinden yapılan açıklamada, patlamanın olduğu yere Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in geleceği belirtildi.

''MADEN OCAĞINDAKİ DURUM İYİ DEĞİL''

ZONGULDAK - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen patlama nedeniyle ''Kriz Komitesi''nin oluşturulduğu, ocaktaki durumunun iyi olmadığı bildirildi.

TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kurtarma ekipleri, ocağın eksi 540 kodunda çalıştıkları bildirilen 32 müteahhit işçisine ulaşmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar.

Patlamadan dolayı müessese müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komitenin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in bölgeye gelmesiyle durum değerlendirmesi yapacağını anlatan yetkililer, şunları kaydetti:

''İşçilerimizin akıbetiyle ilgili şu anda net bir şey söylememiz mümkün değil. Ama ocaktaki durum iyi değil. Tabii Allah'tan umut kesilmez. İnşallah sağ salim kurtarılırlar. Elimizden geleni yapıyoruz. Bölgeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da gelmesi bekleniyor.''

32 İŞÇİYE 500 METRE KADAR YAKLAŞILDI

Zonguldak Valisi Erdal Ata, ''Maden ocağında oldukları bildirilen 32 işçiye 500 metre kadar yaklaşıldı'' dedi.

Vali Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen patlamada eksi 540 kodunda çalıştıkları bildirilen müteahhit firmaya ait 32 işçiye kurumun kurtarma ekiplerince ulaşılmaya çalışıldığını söyledi.

İşçilere ne kadar zamanda ulaşılacağına yönelik kesin bir şey söylemesinin mümkün olamayacağını anlatan Ata, ''Kurumun tüm imkanları seferber edilmiş şekilde ocaktaki çalışmalar sürdürülüyor. Herkes elinden geleni yapıyor. İnşallah işçilerimize sağ salim kavuşuruz. Maden ocağında oldukları bildirilen 32 işçiye 500 metre kadar yaklaşıldı'' diye konuştu.

MADENDEKİ İŞÇİLERE ULAŞILMAYA ÇALIŞILIYOR

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ''Madende 560 kodunda 25'e yakın işçimizin olduğu varsayılıyor ve onlara ulaşmak için çaba sarf ediyoruz'' dedi.

Dinçer, Azerbaycan Çalışma ve Halkın Sosyal Koruması Bakanı Fizuli Alekberov ile makamında yaptığı görüşme sırasında gazetecilerin Zonguldak'taki maden ocağındaki patlamaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Olayı duyduğu andan itibaren Zonguldak Valisini aradığını belirten Bakan Dinçer, şöyle konuştu:

''Zonguldak Valimizi aradım ve ocağın olduğu yere hareket etti. Orada meseleyi iki bölüm halinde değerlendirmek mümkün. 360-460 kodunda olan bir hadise var. O kodlarda ciddi bir sıkıntı yok, o kodda yer alan işçilerimiz tahliye edildiler. Ama 560 kodunda aşağı yukarı 25'e yakın işçimizin, sayıyı tam olarak bilemiyoruz, dolayısıyla tahmini bir rakam söylüyorum, orada 25'e yakın işçimizin olduğu varsayılıyor ve onlara ulaşılması için çaba sarf ediliyor.''

Meydana gelen olayın göçük mü?, grizu patlaması mı? yoksa elektrikten kaynaklı bir sorun mu? olduğunun araştırıldığını belirten Bakan Dinçer, ''Buradan müfettiş arkadaşlarımız da olay yerine hareket etti. Vali Beyle sürekli irtibat halindeyiz. Şu an için bütün bilgiler bundan ibaret. Umarım mümkün olduğu kadar çabuk oradaki insanlara ulaşırız ve inşallah korktuğumuz herhangi bir hadise ile karşılaşmayız'' diye konuştu.


Maden Ocağında 25'e Yakın İşçi Var

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Zonguldak'ta maden ocağındaki patlamayla ilgili olarak, "560 kodunda, kesin olmamakla birlikte, 25'e yakın işçinin olduğu varsayılıyor. Onlara ulaşmak için çaba sarf ediyoruz" dedi.


Maden ocağında 15-20 işçi mahsur!

TTK Genel Müdür Vekili, "Karadon ocağında 15 - 20 işçiye ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.

Kurtarma Ekipleri Maden Ocağında

- Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, "Patlama, maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelmiş, yaralı olup olmadığını bilmiyoruz" dedi.

Muslu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında patlamayı haber almasının ardından bölgeye gittiğini, kurtarma ekiplerinin ocağa inmek için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Ekiplerin patlama yerine gitmeden olayla ilgili bir şey söylemesinin mümkün olamayacağını anlatan Muslu, şöyle konuştu:

"Olayın grizu patlaması olup olmadığını bilmiyoruz. Elektrik trafosunun patlamasından da kaynaklanabilir. Şu anda ocağın bulunduğu bölgedeki bazı işçilerle görüştük. İşçilerin maden ocağında mahsur kaldığını söylemek şu anda doğru olmaz. Patlama maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelmiş, yaralı olup olmadığını bilmiyoruz."

Öte yandan, patlama sonucunda gazdan etkilendiği bildirilen bazı işçilere çevredeki ambulanslarda müdahale edilirken patlamanın ardından Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Kuyu önünde çok sayıda maden işçisi ve vatandaş toplandı. Kuyuyu çevreleyen binanın çatısında ve camlarda kırıklar oluştuğu gözlendi. Çevredeki özel maden ocaklarına ait itfaiyelerin yanı sıra çok sayıda ambulans bölgede hazır tutuluyor.


MADEN OCAĞINDA PATLAMA

Zonguldak'ta Kilimli Beldesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında patlama meydana geldi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı 1 Nolu ocakta, bugün saat 13.30'da patlama meydana geldi.

Patlamada yaralananlar bulunduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber