Bakanlık önlüğü kaldırıyor, üreticiler tepkili

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Mayıs 2010 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda kıyafeti serbest bırakmaya hazırlanıyor. Bakanlığın bu yöndeki raporu, 5 milyar liralık okul üniforması pazarından pay alan tekstil şirketlerinin tepkisine yol açtı. Üretici şirketler, "çalışanların işsiz kalacağı ve okullarda disiplinin bozulacağı" gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıkıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim ve liselerde tek tip kıyafet uygulamasını önümüzdeki eğitim öğretim döneminde kaldırmaya hazırlanıyor. Bu durum önlük ve üniforma üreticisi tekstilcileri düşündürüyor. Bakanlığın, serbest kıyafet uygulamasının başlayacağına dair raporunun önceki gün kamuoyuna yansıması, tekstilcileri iyice endişelendirdi. Kıyafet kararının netlik kazanmasını isteyen tekstilciler Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya açık mektup yazdı, Meclis'e de ziyaret gerçekleştirdi.

Üniformadan serbest kıyafete geçişe karşı çıkan şirketlerden Altınlar Tekstil, bu durumda 5 milyar liralık okul kıyafeti piyasasının duracağını, bu işte çalışan işçilerin işsiz kalacağını açıkladı. Okul kıyafeti üreticilerinin karşı çıkıştaki en büyük argümanı zengin ile fakir öğrencinin kıyafeti nedeniyle ayrılacağı, okulda disiplinin bozulacağı. Altınlar Tekstil'in kıyafet serbestisine karşı çıkan paralı ilanları da geçtiğimiz günlerde bazı ulusal gazetelerde yayımlandı. Baharoğlu Tekstil Genel Müdürü Mehmet Baharoğlu da üniformayı destekleyen tekstilciler olarak bir dernek kurma hazırlığında olduklarını açıkladı. Geçen yıl sektörün 10 milyon kıyafet ürettiğini aktaran Baharoğlu, sadece ilkokul için 5 milyondan fazla üretim yaptıklarını kaydetti. Baharoğlu, "Ancak son 4-5 yıldır önlük kalkıyor deniliyor, sonra erteleniyor. Bu sebeple bize sipariş verilmiyor. Biz de elemanlarımızı üç ay süre ile dağıtıyoruz. Sipariş gelince de onları güç bela toparlamaya çalışıyoruz." diye yakındı. Türkiye'de 5 milyon çocuk önlük giyiyor. İlk, ortaokul ve lisede okuyan toplam öğrenci sayısı ise 15 milyon.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın önceki gün açıkladığı raporda kıyafet serbestisinin ağır basması üzerine İstanbul, Niğde, Eskişehir, Ankara ve Gaziantepli önlük ve üniforma üreticileri Meclis'e gitti. Meclis'te MEB Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül ile görüşen tekstilciler, kıyafetlerin serbest bırakılmasının günlük yahut iki günde bir kıyafet değişimini gerektireceğinden aile bütçesine zararı dokunacağını savundu. Bir forma takımının 45 ile 70 lira arasında değiştiğini aktaran sektörün büyük oyuncularından Ali İhsan Güngör, "Kıyafet serbestisi Çin ve Singapur'a mal yaptıran iki küresel firmanın ekmeğine yağ sürmekten başka işe yaramayacak. Bundan biz zarar göreceğiz. Sektörün üçte biri iş durdurma sebebi ile bir aydır beklemede. İflaslar ve icralar başlayacak. 1 aydır hiçbir atölye çalışmıyor. 12. aydan itibaren başlattığımız üretimler ise stokta. Bunun maliyeti 2 milyar dolar." dedi. Müsteşar bunun üzerine bu hafta içinde tekstilcilerin de dahil olduğu bir toplantı organize edeceğini söyledi. Güngör, toplantıda da bir karar alınamaması halinde Ankara'da yürüyüşe başlayacaklarını açıkladı. Bunun bir sonraki adımında ise 2 milyar liralık önlüklerin yakılması olduğunu ifade etti. İngiltere'de 1980'li yıllarda serbest bırakılan kılık kıyafet uygulaması 3 yıl sürmüştü. Yurtdışı eğitim sektörü uzmanı Ali Hantal, Türkiye'nin henüz kıyafet serbestisine hazır olmadığını ifade etti.

ARİF BAYRAKTAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber