19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Mayıs 2010 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle 19 Mayıs Stadyumu'nda kutlandı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle 19 Mayıs Stadyumu'nda kutlandı. Cumhurbaşkanı Gül'ün şeref tribünündeki yerini almasıyla başlayan törene, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve bazı bakanlar, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in de aralarında bulunduğu devlet erkanı katıldı. Başbuğ ve kuvvet komutanları, törene eşleriyle birlikte katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yaptığı konuşmada, Büyük Önder Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasıyla başlayan ve büyük bir zaferle 9 Eylül 1922'de İzmir'de sona eren yolculuğunun, sadece onun değil, bir milletin yolculuğu olduğunu söyledi.

Atatürk'ün ?Herhangi bir şahsın yaşadıkça memnun ve mesut olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmaktır? sözlerini hatırlatan Bakan Çubukçu, ömrünü ülkesinin yeniden kuruluşuna adayan, kazanılan zaferi ilimde ve ekonomide ulaşılacak zaferler için kıymetli bir zemin olarak gören Atatürk'ü milletin kalbinde yaşatanın da bu olduğunu belirtti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, milletin ve tarihin unvan vermede yarıştığı bir devlet adamı olduğunun altını çizen Bakan Çubukçu, şöyle konuştu: ?Askeri zaferden sonra yorgun düşmüş, yoksullaşmış, suyu, elektriği, yolu, aşı, ekmeği olmayan bir ülkeyi çağdaş uygarlıklar düzeyine çıkarmak için büyük bir hayal gücü ve cesaretle başlattığı mücadele bizleri bugünlere getirdi. Onun gerçek büyüklüğünü, bizatihi büyük olmalarına rağmen askeri başarılarında değil, ülkesinin yeniden kuruluş sorununu kavramasında gören ünlü tarihçi Bernard Levis'in ifadesiyle o, 'Türk halkına yeni bir hayat ve umut getirdi. Onların enerjilerini ve kendilerine güvenlerini iade etti. Ve onları sadece bağımsızlık yoluna değil, daha nadir ve daha değerli bir şey olan hürriyet yoluna sağlamca yerleştirdi.' Ülkesine, milletine, geleceğe duyduğu sevgi, inanç ve umutla ulaştığı sonucu ise Türk gençliğine güvenle bıraktı.?

Gençlere de seslenen Bakan Çubukçu, Atatürk'ün bıraktığı değerli mirası, onun ülkesi için açtığı aydınlık yolda yürüyerek, daha ileri noktalara, daha büyük hedeflere taşımalarını istedi. Atatürk'ün bilim ve kültür temeli üzerine oturttuğu Cumhuriyet'i güzel ve aydınlık yarınlara gençlerin taşıyacağını vurgulayan Bakan Çubukçu, şunları kaydetti: ?Büyük değişim ve dönüşümlerin yaşandığı yeni bir yüzyılın başlangıcında dünya yeniden şekilleniyor. Bu dünyada söz sahibi olmak, ancak bilgiyle, bilimle ve bu bilgiyi üretecek gençlerle mümkün. Daha büyük bir hızla bilişim, bilgi çağı, aydınlanma ve demokratikleşme yönünde yol alırken, bizler de bütün fertleriyle, bütün kurumlarıyla kendimizi yenilemek zorundayız. Bu kapsamda, eğitimin tüm bileşenlerinde başlattığımız dönüşüm sürecinde amaç, temel insani ve ahlaki değerlerle donanmış, araştırma, sorgulama, eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme becerileri gelişmiş, hayat boyu öğrenen, insan haklarına saygılı, yeniliğe ve değişime açık bireyler yetiştirmektir. İşte bu niteliklerle donanmış gençlerimiz, ülkemizi Cumhuriyet'in 100. yılına taşıyacaktır. 2023 hedefi, ekonomik sıkıntılardan uzaklaşmış, kalkınmasını tamamlamış, sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getiren bir demokrasi ülkesi olmaktır. Bu hedef, Atatürk'ün ülkesi ve insanları için kurduğu büyük düşü gerçekleştirmektir.?

Bakan Çubukçu'nun konuşmasının ardından Mamak Başkent Lisesi öğrencisi Sinem Doğan, gençlik adına bir konuşma yaptı. Doğan, 19 Mayıs'ın ?bir milletin ruhunu bulması, güneşi görmesi'' olduğunu belirterek, 91 yıl önce Atatürk ve arkadaşlarının Samsun'da yaktığı ateşin, kısa sürede tüm Anadolu'yu kapladığını ve dünyaya Türkiye Cumhuriyeti olarak ışık verdiğini söyledi.

Millet iradesinin önemine değinen Doğan, Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesini yakalama ve onu geçme hedefine ulaşmanın yolunun, demokrasi kültürünü geliştirmekten geçtiğini ifade etti. Doğan, ''İşte bu yüzdendir ki aziz şehitlerimizin canları pahasına savundukları bu cennet vatan üzerinde kurulan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne gidilen yolda atılan ilk adım Samsun'da atılmıştır? diye konuştu.

Atatürk'ün hayatı boyunca Türk milleti ve vatanı için mücadele ettiğini vurgulayan Doğan, ?Bizler atamızı görme şerefine sahip olamadık ama ilk nefesimizi onunla aldık ve son nefesimizi de onunla vereceğiz. Hayatımızın her dakikasını borçlu olduğumuz şehitlerimizi de hiçbir zaman unutmayacağız? dedi. Doğan, Türk gençleri adına sahip oldukları enerjiyi, ülkenin zengin kaynaklarını sağlam bir geleceğe dönüştürmek için çalışacaklarına söz verdi.

Konuşmaların ardından, Türkiye Atletizm Federasyonu ve İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü sporcuları tarafından Cumhurbaşkanı Gül'e Samsun'dan getirilen bayrak ile Selanik'ten getirilen toprak sunuldu. Cumhurbaşkanı Gül, kendisine sunulan kutu içindeki toprak ile bayrağı öperek teslim aldı. Jandarma Bandosu da çeşitli parçalar eşliğinde dans gösterisi sundu. Türk Hava Kurumu paraşütçülerinin Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla atlayışlar, protokol ve tribünlerdeki vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Türk Hava Kurumu paraşütçülerinin gösterilerinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Bando Okulları Orkestrasının çaldığı marşlar eşliğinde geçit töreni yapıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün ayakta izlediği geçit töreninde, orman yangınlarıyla mücadele ekipleri, LÖSEV, Irak Türkmenleri, ?Yıldızlar Engel Tanımaz? pankartı taşıyan engelliler de yer aldı.

Geçit törenine Dünya Ralli Şampiyonasında dereceye giren ilk Türk bayan ekip de otomobiliyle eşlik etti. Öğrencilerin geçit töreniyle sahada yerlerini almalarının ardından, gösteriler başladı. Törende, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişi, Ankara Müftüsü ve seymenler tarafından karşılanması canlandırıldı. Gösteriler sırasında maraton tribününde ?Yurt sevgisi, ona hizmetle ölçülür?, ?Bağlıyız sana Büyük Atatürk?, ?91. Yıl?, ?Gençler geleceğimizdir?, ?Selam sana ey şanlı Türk Bayrağı?, ?Her sigara ile gençliğini söndürme?, ?Emniyet kemeri hayata bağlar? yazılı fonlar oluşturuldu.

Öğrenciler tarafından çeşitli yörelerden türküler eşliğinde sunulan halk oyunları gösterileri de izleyicilerden alkış aldı. Sahada gösteri yapan öğrencilerin Türk bayrakları açmasıyla tören sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber