Kredi kartlarına yeni düzenleme

Haber Giriş : 23 Şubat 2005 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Borcunu üç ay ödemeyene 10 milyar ceza iki yıl kart yasağı. Hırsız kartı kullanırsa, çaldırana 150 milyon ceza. 12 puntodan küçük sözleşmeye 10 milyar ceza. Etiket koyup kart kabul etmeyen işyerine 10 milyar ceza. Talep dışı limit arttırımına 10 milyar lira. Sahte harcama belgesine 5 yıl hapis. Taslağın tamamı için tıklayın.




BDDK'nın hazırladığı ve kredi kartlarını disiplin altına almayı amaçlayan Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı Taslağı ile hem kredi kartı sahiplerine hem de bankalara milyarlık para ve hapis cezaları geliyor.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK) hazırlanan ve son noktası önceki akşam konulan ?Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı Taslağı', kredi kartı kullanımı konusunda bir dizi yeni yükümlülük getirirken, yasaya uymayan banka ve kredi kartı kullanıcılarına ağır para ve hapis cezaları getiriyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e gönderilen ve bugün de BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in bir basın toplantısıyla açıklayacaı tasarı taslağı, 51 maddeden oluşuyor. Kart çıkaran kuruluşların, kart sahiplerinin ve üye işyerlerinin yükümlülüklerini ayrıntılı biçimde düzenleyen taslakla getirilen önemli düzenleme ve cezalar şöyle:

SAHTE HARCAMA BELGESİ:

Gerçeğe aykırı harcama, nakit ödeme ya da alacak belgesi düzenleyene veya bu belgelerde tahrifat yaparak çıkar sağlayanlara 2 yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Her yıl yeniden bilerlenen ve bir günlük hapis cezasının dengi sayılan günlük adli para cezası şu anda 15 milyon lira olarak uygulanıyor.

GERÇEĞE AYKIRI BEYAN:

Banka kartı veya kredi kartını kaybettiği ya da çaldırdığı yolunda gerçeğe aykırı beyanda bulunup kartı kullanan veya başkasına kullandıran kart sahiplerine 2 ile 4 yıl arasında hapis ve 2 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

SAHTE BELGE SUNAN:

Kredi kartı veya üye işyeri sözleşmesinde veya ekli belgelerde sahtecilik yapanlar veya sözleşme imzalamak amacıyla sahte belge ibraz edenler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

İZİNSİZ KART ÇIKARAN:

BDDK'dan izin almadan kredi kartı çıkaran veya üye işyeri anlaşması ve bu konuda reklam yapanlara üç ile 5 yıl arasında hapis cezası ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

BİLGİLERİ İFŞA EDENLER:

Kart slibini kart numarası ve kimliğin tamamı belli olacak şekilde çıkaran ve kart bilgilerini başkasıyla paylaşan, satan işyerlerine bir ile üç yıl arasında hapis cezası ve bin güne kadar adli para cezası verilecek.

BAŞVURUSUZ GÖNDERİLEN KARTA 10 MİLYAR:

Bankalar, yazılı, elektronik ortamda, güvenlik elektronik imza veya telefonla talepte bulunmayan kişiler adına kesinlikle kart çıkaramayacak. BDDK, genel müdürlük ve şube dışındaki kart talebi toplanabilecek yerleri ayrıca belirleyecek. Buna aykırı davrananlara 10 bin YTL (10 milyar lira) idari para cezası.

TEDBİR ALMAYAN BANKAYA CEZA:

Kart çıkaran kuruluşlar, kartların düzenli ve güvenli kullanımına, kart sahiplerinin bilgilendirilmesine; borçların öğrenilmesine olanak veren sistemi kurmak, kart çalınması veya kaybolması halinde, yapılacak bildirimlerin anında ulaşmasını ve kartın kullanımının engellenmesi de dahil olmak üzere, gerekli önlemlerin en kısa sürede alınmasını sağlayacak sistemi kesintisiz olarak açık tutmaya zorunlu olacak. Bu tedbirleri almayan bankaya 10 bin YTL (10 milyar lira) para cezası verilecek.

Taslakta kart sahibi ve bankalar için neler var

Borcunu üç ay ödemeyene 10 milyar ceza iki yıl kart yasağı.

Hırsız kartı kullanırsa, çaldırana 150 milyon ceza.

12 puntodan küçük sözleşmeye 10 milyar ceza.

Etiket koyup kart kabul etmeyen işyerine 10 milyar ceza.

Talep dışı limit arttırımına 10 milyar lira.

Sahte harcama belgesine 5 yıl hapis.

Kart limiti aylık gelirin üç katını aşamayacak.

Kart almak için gerçekdışı beyana 4 yıl hapis.

İzinsiz kart çıkarana beş yıl hapis.

Kart borcunu 3 ay ödemeyene 10 milyar para cezası verilecek

KREDİ kartı borcunun asgari tutarını üç ay ödemeyen veya bir yılda dört kez ödeme yapmayan kişilerin bütün kredi kartları iptal edilecek. Bu kişilere iki yıl kredi kartı düzenleme yasağı getirilecek. Bu kişilere ayrıca 10 bin YTL (10 milyar lira) para cezası verilecek.

Limiti aylık gelirin 3 katını aşamayacak

BİR kişiye tanınacak limit, aylık gelirinin üç katını aşamayacak. Aylık ve yıllık ortalama gelir düzeyi, kart hamili tarafından belgelendirilen gelirler üzerinden saptanacak. Üç katını aşan limit saptanırsa 5 bin YTL ve aykırılık oluşturan tutarın yüzde 1'i kadar para cezası verilecek.

Kart çaldıran, hırsızın harcamasını ödeyecek

KARTIN çalınması veya şifre bilgilerinin kaybolması durumunda, kart sahibi, bankaya haber verineceye kadar geçen sürede hukuka aykırı bir kullanım olmuşsa, doğan zararın 150 YTL'sini (150 milyon TL) ödemek zorunda olacak. Ağır kusur varsa bu miktar artırılabilecek. Banka sigorta prim bedelinin ödenmesi kaydıyla 150 milyon liralık bu sorumululuğu sigortalamak zorunda olacak.

Etiket koyup kart kabul etmeyene ceza

ÜYE işyerleri banka ve kredi kartıyla işlem yapıldığını gösteren işaretleri (etiketleri işyerinin girişini ve kolay görülecek bir yere koymak zorunda olacak. Üye işyerleri yine harcama belgesi düzenlemeden telefon-bilgisayar aracılığıyla işlem yapılmasına olanak sağlayacak sistemlerin güvenli çalışmasını sağlamakla yükümlü. Bu maddeye aykırı davranın işyerlerine 10 bin YTL ceza geliyor.

Sahte harcama belgesi düzenleyene 5 yıl hapis

GERÇEĞE aykırı harcama, nakit ödeme ya da alacak belgesi düzenleyene veya bu belgelerde tahrifat yaparak çıkar sağlayanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Her yıl yeniden bilerlenen ve bir günlük hapis cezasının dengi sayılan günlük adli para cezası şu anda 15 milyon lira olarak uygulanıyor.

Kart sahibi istemeden limit artıran yanacak

KART çıkaran kuruluşlar, kart almak isteyen kişilerin yasaklılık veya engel durumu, ekonomik ve sosyal durumu, aylık ve yıllık ortalama geliri, diğer kart çıkaran kuruluşlarca bu kişilere tahsis edilen kredi kartı limiti, model veya skorlama sonuçları ve ?müşterini tanı' ilkeleri gibi hususları dikkate alarak yapacakları değerlendirmeye dayanarak bir kullanım limiti saptayacak. Kart sahibinin yazılı elektronik ortama, güvenli elektronik imza veya telefonla yapacağı talebi olmaksızın kredi kartı limit arttırılamayacak. Arttırılırsa 10 bin YTL (10 milyar lira) ve aykırılık oluşturan tutarın yüzde 1'i kadar idari para cezası verilecek.
5 banka ortak şirket kurabilecek

KART sahiplerinin risk durumlarının izlenmesi, değerlendirilmesi kontrolü amacıyla yapılacak bilgi belge alışverişi kart çıkaran kuruluşların aralarında yapacakları yazılı sözleşmeler çerçevesinde veya en az beş kart çıkaran kuruluş tarafından kurulacak şirkeler aracılığıyla yapılacak.

Geriye doğru faiz yok

BİR hesap dönemine ilişkin toplam borç tutarı veya hesap bakiyesi üzerinden, o döneme ilişkin hesap kesim tarihinden önce bir tarih itibariyle faiz yürütülebileceğine ilişkin kayıtlar hükümsüz olacak. Ancak nakit borçlar için bu kural uygulanmayacak.

12 puntodan küçük sözleşme olmayacak

KART çıkaran kuruluş, kart sözleşmesinin bir örneğini sözleşme hükümleri ve kartın kullanımı hakkında ayrıntılı bilgi verecek. Sözleşme hükümleri açık, anlaşılır şekilde ve en az 12 punto ve koyu harlerle düzenlenecek. Düzenlenmezse 10 bin YTL idari para cezası verilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber