Yeterli ve dengeli beslenmek için süt ve süt ürünleri tüketin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2010 18:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Trabzon Sağlık İl Müdürü Halit Çınarka, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinin yeterli ve dengeli beslenme açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Çocukluk, gebelik-emzirme ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı açısından önemi bilinen sütün; obezite, kanser, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarla mücadelede de çok önemli olduğu belirtildi.

Trabzon Sağlık İl Müdürü Dr. Çınarka, süt proteinlerinin vücutta büyüme ve gelişmeye katkısı ile doku farklılaşmalarını sağladığını kaydetti. Kalsiyum emilimi ve immün fonksiyonlar üzerine olumlu etkilerinin olduğunu dakkat çeken Çınarka, kan basıncını düzenlediği ve kanser riskini azalttığı, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu, diş çürüklerine karşı koruyucu özelliği olduğunu ifade etti. Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarına süt ve süt ürünlerini tüketme önerisinde bulunan Çınarka, "Özellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde süt içme alışkanlığının kazanılmasına özen gösterilmeli, çocuk ve gençler, bu besinleri her gün önerilen miktarlarda tüketmeleri için teşvik edilmelidir." diye konuştu.

Çınarka, sağlıklı bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesi için tüketilmesi önerilen süt miktarının da yaş, cinsiyet ve fizyolojik durumuna göre değişiklik gösterdiğine vurgu yaptı. Çınarka, "Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'nde yetişkin bireylerin 2 porsiyon (bir porsiyon; bir orta boy su bardağı 200 ml) , çocuklar, adolesan dönemi gençler, gebe ve emzikli kadınlarla menapoz sonrası kadınların 3-4 (600-800 ml) porsiyon tüketmeleri önerilmektedir." dedi.

Türkiye'de süt içme alışkanlığının çok az olduğunu kaydeden Çınarka, Avrupa ülkelerinde kişi başı süt tüketim ortalaması 70 litreyken, ülkemizde ise bu rakamın 25 litreyi geçmediğinin altını çizdi. Çanırka, besin değeri bu denli yüksek bir ürünün tüketiminin artırılmasının hem sağlıklı bir toplum hem de sağlıklı nesiller yetiştirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber