Vergi Denetmenleri İstişare Toplantısı Sonuç Bildirisi

Haber Giriş : 23 Şubat 2005 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli finansmanı, vergileme prensipleri çerçevesinde en az maliyetle sağlamak, ekonomik ve sosyal amaçları da dikkate alarak üst düzeyde kalitesi olan bir hizmet sunmak temel görevleri ile donatılan gelir idaresinin; Ekonomik büyümenin teşviki, tasarrufların ve sermaye birikiminin artırılması, gelir dağılımının düzeltilmesi gibi ekonomik ve sosyal amaçları başarabilmesi için, hem mevzuat hem de idare yönünden gözden geçirilerek, yeniden yapılandırılması ihtiyacı duyulmuştur.

Yaklaşık altı aydır devam eden yapılanma sürecinde bir çok taslak komuoyu ile paylaşılmış, yasaya  taraf olanlardan büyük tepkiler almış ve almaya devam etmektedir.

 

Vergi Denetmenleri bu süreçte, yasanın ülke menfaatleri doğrultusunda şekillendirilmesi ve kayıtdışı ile mücadele edebilecek, vergiyi tabana yayabilecek, gelir dağılımında adaletin sağlanmasına katkı sağlayabilecek bir yapının oluşturulması gerektiği düşünceleri ile, sürecin başından beri bakanlık yetkilileri ile diyaloğ içinde yasaya katkı sağlama gayreti içinde olmuştur.

 

Sayın Bakanımız Kemal UNAKITAN, süreç içinde sergilediğimiz çalışmaları takdirle karşıladığını ve yeni yapı içinde etkin rol alacağımızı belirterek, taleplerimizin tasarıda yerine getirildiğine dair söz vermiştir.

 

Ancak, Bakanlar Kurulunda imzaya açılan ve henüz kamuoyu ile paylaşılmayan tasarıya, kurulması planlanan Başkanlığın en büyük denetim gücü olan ve lokomotif görevi verilen Vergi Denetmenlerinin, tasarıya ne ölçüde katkıda bulunduğu henüz tespit edilmiş değildir.

 

Gelir İdaresinin yeniden yapılanmasına ilişkin tasarı nedeniyle 19 Şubat 2005 günü Milli Eğitim Şura Salonunda,   ülke genelinde görev yapan 3 bine yakın Vergi Denetmeninin  katılımı ile gerçekleştirilen toplantı sonucunda aşağıda yer alan karar alınmıştır.

 

Sayın Bakanımız Kemal UNAKITAN tarafından verilen sözlerin yerine getirileceğine olan büyük inancımızla birlikte, tasarının yasalaşma sürecinin dikkatle izlenmesi gerektiği, Sayın Bakanımız Kemal UNAKITAN tarafından ortaya konan yapıcı iradeye rağmen, meydana gelebilecek herhangi bir menfi gelişme halinde, Vergi İdaresinin en büyük denetim gücü olan Vergi Denetmenlerinin kaybedileceği, bu konuda tüm Vergi Denetmenleri adına hareket etme ve karar alma yetkisinin Dernek Yönetim Kurulu, Dernek Şube Başkanları ve İl Temsilcilerinden oluşan komisyona verilmesi oybirliği ile kabul edilmiştir.

 

Kamuoyuna duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber