Bürokraside 'tık' dönemi

Haber Giriş : 24 Şubat 2005 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MERNİS projesi'nin bir ayağı olan Kimlik Paylaşımı Sistemi tamamlandı. Yeni sistem sayesinde tüm kamu kurumları vatandaşların nüfus kayıt bilgilerine internet vasıtasıyla hızla ulaşabilecek

Kimlik Paylaşımı Sistemi (KPS) projesi, tamamlanarak uygulamaya konuldu. Sistem sayesinde kamu kurumları nüfus bilgilerine hızla ulaşabilecek. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen Merkezi Nüfus İdare Sistemi'nin (MERNİS) bir ayağı olan KPS projesinin uygulamaya konulması dolayısıyla dün, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun katılımıyla TBMM'de bir tören düzenlendi. Sistemle, nüfus kütüklerinde yer alan ve MERNİS veri tabanında tutulan bilgiler, ayrı bir veri tabanı oluşturularak web ervisleri aracılığıyla kamu kurumlarının paylaşımına sunuldu. Kurumlara dünden itibaren, T.C. Kimlik Numarası ve kimlik bilgilerinin yanı sıra, kişi ve liste bazlı sorgulama ve bilgi güncelleme olanakları da sağlandı.

Kaynak israfı olmayacak
Sistem sayesinde, nüfus kayıtlarına elektronik ortamda doğrudan ve hızlı erişim mümkün olacak. Sistem, verilerin farklı kurumlarda tekrar edilmesi ve kaynak israfının önüne geçilmesi imkânı da verecek. Mevcut durumda bu verilere erişim için harcanan mesai ve teknik araç gereçten de tasarruf edilecek. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün diğer kamu kurumlarına kâğıt ortamında ilettiği bilgiler elektronik ortamda hızlı, güvenli ve doğru olarak ile-tilebilecek.
Cumhurbaşkanı Sezer törende, "Teknolojiden yararlanılması, küresel rekabet ortamında ülkemizi daha güçlü kılacak" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber