Konut satışlarında yüzde 21'lik azalma

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2010 20:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

2010 yılı birinci döneminde, 85.857 konut satış sonucu el değiştirmiş ve Türkiye genelinde bir önceki döneme göre %-26,13 oranında düşüş gerçekleşmiştir.

2010 yılı birinci döneminde (Ocak-Şubat-Mart), konut satışlarında bir önceki döneme göre artış gösteren bir bölge bulunmamaktadır. Aynı dönemde konut satışlarında bölge düzeyinde bir önceki döneme göre en fazla azalış gösteren bölgeler ise sırasıyla; %-61,00 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt (TRA1), %-49,50 ile Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır (TRA2), %-43,05 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt (TRC3), %-40,06 ile Zonguldak, Karabük, Bartın (TR81) bölgeleridir.

2010 yılı birinci döneminde, konut satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre %-21,13 oranında düşüş gerçekleşmiştir.

2010 yılı birinci döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre konut satışlarında 3 bölgede artış olurken, diğer 23 bölgede düşüş gerçekleşmiştir. Artış gösteren bölgeler % 34,78 oranıyla Van, Muş, Bitlis, Hakkari (TRB2), % 5,27 oranıyla Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye (TR63) ve % 4,05 oranıyla Bursa, Eskişehir, Bilecik (TR41) bölgeleridir. Yüksek düşüş gösteren bölgeler sırasıyla; %-46,92 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt (TRA1), %-32,20 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli (TR21), %-27,76 ile İzmir (TR31), %-27,20 ile İstanbul (TR10) bölgeleridir.

4 dönemlik ortalamalara göre değişimlere bakıldığında ise konut satış sayılarında tüm bölgelerde artış meydana gelmiştir. Artış oranlarına bakıldığında yüksek artış gösteren bölgeler; Gaziantep, Adıyaman, Kilis (TRC1) % 44,49, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan (TRA2) % 43,91, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt (TRC3) % 43,18 ve Kastamonu, Çankırı, Sinop (TR82) % 39,38 oranlarıyla sıralanmıştır.

KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ

BİLGİLENDİRME NOTU

Amaç, Kapsam, Sınıflama ve Yapılan İşlemler

Amaç: Bu çalışma, Türkiye sınırları içerisinde satışa konu olan konutların sayılarının ve değişim oranlarının İstatistik Bölge Birim Sınıflaması 2. düzeyde, 3 aylık periyotlarla yayınlanmasını amaçlamaktadır.

Kapsam: İl merkezleri ve merkez ilçelerindeki (TAKBİS sistemine geçmediği için Kocaeli ili kapsam dışı tutulmuştur) satışa konu olan konutlar kapsama alınmıştır. Satışın gerçekleşmesi için de konutun sahibinin ve karşılığında para değişiminin olması aranmıştır. Ek-1'de illerin merkez ilçeleri belirtilmiştir.

Sınıflama: Düzey 2 İstatistiki Bölge Birimleri sınıflama olarak alınmıştır. Söz konusu sınıflama, il düzeyinde yapılan istatistiki analizler sonucunda oluşturulmuş olup 26 bölgeden oluşmaktadır.

Yapılan İşlemler: Türkiye sınırları içerisinde, il merkezlerinde satışa konu olan konutlar edinme sebepleri ayrıntısında incelenmiştir. Konut edinme sebepleri olarak;

Satış

Kat karşılığı temlik

Kat mülkiyetli / kat irtifaklı taşınmazlarda ana gayrimenkule şuyulanan hissenin satışı

Mahkeme Kararı ile satış

Satış suretiyle pay temliği

Vesayet altındaki kişilerin mallarının tasarrufu

Çıplak mülkiyet satışı ve 3. kişiye intifa devri

İntifa hakkını üzerinde tutarak çıplak mülkiyet satışı

İştirak ve paylı mülkiyette iştirakliye satış

işlemleri kapsama dahil edilmiştir. Bu işlemlerde konut el değiştirmiş ve parasal bir işlem yapılmıştır. Kişiden kuruma, kurumdan kişiye ve kurumdan kuruma yapılan tüm konut el değiştirme işlemleri de parasal bir işlemin yapılmış olması durumunda kapsama alınmıştır.

Coğrafi Kapsam: Kocaeli ili hariç tüm il merkezleri ve merkez ilçeler.

Nüfus Kapsamı: Alıcı ve satıcının uyruğuna bakılmaksızın, ülke sınırları içerisinde yer alan il merkezlerinde tüm konutların el değiştirmesi kapsama alınmıştır.

Veri Kaynakları: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü TAKBİS veri tabanı, veri kaynağı olarak kullanılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber