TTK: Kayıp 2 madenciyi arama çalışmaları sürüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2010 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasının 11. gününde madenciler Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ün aranması kapsamında, göçük açma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Kendisinin de göçük açma çalışmalarına katıldığını hatırlatan TTK Genel Müdürü İnan, "Az önce ben de yerin altında göçük açma çalışmalarından geldim. Biliyorsunuz iri taşların olduğu ilk göçük açılmıştı. Kömür göçüğüne 2?3 metrelik mesafemiz kalmış durumda. Kömür göçüğünü gördüm. Şu anda göçen postanın demir bağlarının kaldırılması ve tavan kısmının tahkimatının yapılması 2?3 metrelik mesafeyi kapsıyor. Yapılan çalışma bu. Kömür göçüğünde büyük taşlar yok. Büyük bir hızla orayı açacağımızı umuyorum." dedi.

Ocakta ulaşılamayan 2 işçiyle ilgili göçük açma çalışmaları sırasında şu ana kadar herhangi bir iz olmadığını ifade eden İnan, şöyle konuştu: ''En azından bir koku olması beklenirdi. O da güçlü bir şekilde gelmiyor. Bütün göçüğü açmadan bir şey söylemek zor. Ulaşılmaya çalışılan işçilerin göçük altında mı oldukları ya da kuyuya mı düştükleri, çalışmalar tamamlandıktan sonra belli olacak."

Patlamanın meydana geldiği 540 kodunun büyük oranda tahrip olduğunu aktaran İnan, "Özellikle kuyu girişi ve köprüler hasarlı. Oradan şu haliyle kafes indirmemiz mümkün değil. Su tahliyesinde kullanılan tulumbamız da patlamanın etkisiyle bozuldu. Yeni tulumbamız bugün yarın gelecek, kuyunun suyunu boşaltmamız lazım. En azından kurtarma kafesini yeniden ele alıp, çalışır hale getirmemiz ve 540 kodundan aşağıya geçebilecek şekilde temizlik yapmamız gerekir.'' diye konuştu.

"ONARIM İŞİNİ KUYUYU YAPAN ÇİNLİ FİRMAYA VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

TTK Genel Müdürü İnan, patlamada hasar gören kuyu onarım işini de kuyuyu yapan Çinli firmaya vermeyi düşündüklerini açıkladı. İnan, sözlerini "Kuyu onarıldığında inşallah 2 arkadaşımıza da ulaşacağız." diye sürdürdü.

Patlamanın ardından kuyuyu yapan Çinli CCCGC firması üst düzey yetkili ve mühendisleri Karadon Müessese Müdürlüğü'ne çağrıldı. Karadon Yeni Servis Kuyusu'nu inceleyen firma yetkilileri, gerekli teknik donanımı ve personeli ayarlamak üzere Çin'e döndü.

Öte yandan Karadon Yeni Servis kuyusu, 2004 yılı Mart ayında Çinli CCCGC firması tarafından -720 metre olarak yapılmış, kuyunun son işlemleri için kaynak yapıldığı sırada, kaynaktan sıçrayan kıvılcımlar nedeniyle kuyu ağzında meydana gelen patlamada 5 Çinli işçi ölmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber