Sağlığınız artık ücretsiz takipte olacak

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 27 Mayıs 2010 16:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık ocakları değil ama tabelaları kalkıyor, yerine yenileri geliyor: Aile hekimliği merkezleri. İçlerinde aileleri tanıyan, onların sağlık durumunu takip eden doktorlar olacak. Aile hekimleri. Sağlık bakanlığı iddialı. Bu sistemle, hastanın hiçbir ücret ödemeden muayene olabileceğini, en doğru uzmana en kısa sürede yönlendirilebileceğini söylüyor. 42 ilde uygulanan sisteme Ankara temmuz ayında geçecek.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, "Artık ailenizden bir kişi gibi, sürekli danışacağınız telefon açabileceğiniz, en küçük tıbbi şikayetinizde gönül rahatlığıyla gidebileceğiniz bir hekiminiz var. Ve o sizin sağlığınız için sürekli kaygılanacak" dedi.

Kaygılanmakla da kalmayacak, sizi arayıp soracak, gerektiğinde ayaktan tedavilerinizi yapıp reçete yazacak, bebeklerin aşı günlerini hatırlatacak...

Her gidişinizde sağlık hikayenizi yeni baştan anlattırmayacak, Sağlık Bakanlığı'nın anlatımıyla sizi ve ailenizi tanıyan, sosyal ve psikolojik durumunuzu bilen bir kişi geliyor: Aile hekimleri...

Çom, "Aile hekimine gittiğinizde cebinizden hiç para çıkmayacak, gerek muayene için gerek aile hekimini yaptırdığı tahliller için..." diye konuştu.

Nüfus cüzdanı yeterli olacak

Sağlık güvenceniz olsa da olmasa da sadece nüfus cüzdanınızı yanınıza almanız yeterli olacak. Eczaneye gitmediğiniz takdirde cebinizden para çıkmayacak. Nüfusa göre, her semtte bir ya da birden fazla aile hekimliği merkezi olacak.

Mevcut sağlık ocaklarının yerinde hizmet verecekler. İsterlerse ayrı ayrı ya da birleşerek yeni özel yerler de kiralayabilecekler. Her aile hekimi ortalama 3 bin 400 kişiden sorumlu olacak.

Beğenmeyen değiştirebilecek

Seraceddin Çom, "Bir müddet birbirlerini tanıma süreci mutlaka geçecek ama 6 ay dolduktan sonra her 6 ayda 1 defa olmak üzere kişi aile hekimini değiştirebiliyor" diye konuştu.

Yani kendi bağlı bulunduğu aile hekimini beğenmeyen değiştirebilecek. Ya da aile hekimine gitmek istemeyen yine eskisi gibi istediği hastaneye ya da tıp merkezine başvurabilecek.

Çom, "Ama doğrusu önce aile hekimliğine gitmektir" dedi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü aile hekiminin yılda en az 2 kez evleri ziyaret edeceğini de söyledi. Hangi aile hekimine bağlı olunduğu il sağlık müdürlüklerinden, muhtarlardan ya da internetten öğrenilebilecek. 42 ilde başlayan aile hekimliği sistemine Ankara temmuz ayında, İstanbul ise ekim ayında geçecek. Hedef yıl sonuna kadar kalan illerde de sisteme dahil olmak...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber