Cihaner: Mahkeme terörüyle karşı karşıyayım

Haber Giriş : 28 Mayıs 2010 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzincan Ergenekon davasının iki numaralı tutuklu sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum'daki davaya bakan mahkemeye büyük bir hakarette bulundu.

Tutuklu sanık Cihaner yargıtay'daki duruşmada, Erzurum mahkemesini 'Terör' uygulamakla itham ederek "Görevsiz bir mahkemenin terörüyle karşı karşıyayım" dedi.

Cihaner davası 11 Haziran'a ertelendi

- Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde görülen tutuklu Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in davası 11 Haziran'a ertelendi.

Mahkeme, dava ile ilgili istenen müzekkereler cevap verilmesinin beklenmesini istedi.

Mahkeme ayrıca, davayla ilgili bazı gazetelerde çıkan haberlerin yargılamayı etkileyip etkilemediğinin araştırılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar verdi.

Dün Erzurum'dan Türk Hava Yolları(THY)'nın tarifeli uçağı ile Ankara'ya getirilen Cihaner, duruşma sonrasında Yargıtay'ın arka kapısından cezaevi aracına bindirildi.

BAŞSAVCI CİHANER: BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIM

- Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in ''görevi kötüye kullanma'', ''evrakta sahtecilik'' ve ''imar kirliliğine neden olmak'' suçlamasıyla yargılandığı davaya, Yargıtay 11. Ceza Dairesinde devam edildi.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, geçen duruşma sanık Cihaner'in Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı görevi sırasında yürüttüğü Fethullah Gülen grubuna yönelik soruşturmayla ilgili dosyayı görevsizlik kararıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiğine ilişkin görevsizlik kararının Daire'ye gönderildiğini söyledi.

Daire Başkanı Ülker, geçen duruşmadaki ara karar doğrultusunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yürütülen ve sanıkları arasında Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu ''İrtica ile mücadele eylem planı'' dava dosyasının gönderildiğine ilişkin cevap yazısının geldiğini, ancak söz konusu dava dosyasının henüz Daire'ye ulaşmadığını bildirdi.

Duruşmada savunma yapan sanık Cihaner, Erzurum'daki davada ''olağanüstü yargılama usullerinin'' uygulandığını öne sürerek, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kasıtlı davranarak, dosyayı Yargıtay'a göndermediğini savundu.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki dava başlamadan bir gün önce bazı basın organlarında yüksek yargıçların ''davayı kurtarma planı'' başlığında haberlerin yer aldığını iddia eden Cihaner, şöyle konuştu:

''Bu yargılama öyle bir yargılama haline geldi ki korku iklimi yaratılmaya çalışılıyor. Ben kendimi bu davada tutuklu görmüyorum. Önümün eşkıya tarafından kesilip, bir yere kapatılmam neyse şu anda yaşadığım durum da böyle bir şey. Beni yargılamakta görevsiz bir mahkemenin terörüne maruz kalıyorum. Her türlü bedeli ödemeye hazırım. Bu yargıyı etki altına almak isteyen siyasi iradenin oyunudur. Ben tutuklandıktan sonra yargı reformu gündeme getirildi, bu bir süreçti. Bunlar siyasi, popülist bir sürecin yaşandığını gösterir''

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşarı Ahmet Kahraman hakkında YARSAV'ın ''Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun çalışmasını engellemek ve Anayasayı ihlal etmek'' iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Cihaner, bu suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın muhtemelen takipsizlik kararı vereceğini, kendisinin de bir başsavcı olarak aynı hukuki statüye sahip olduğunu ancak bakan ve müsteşarının yargılanmadığını söyledi.

Kendisini yargılamak için 7 aydır mahkeme arandığını savunan Cihaner, ''Tarihte 'Donanma Davası' diye bir dava vardı. Gemide seyyar bir mahkeme kurulmuştu. Biz de Araf'ta kaldık, dosyaya ulaşamıyoruz. Seyyar bir mahkeme kurulursa ancak o zaman dosyaya ulaşabiliriz. Kurye ve posta bizden daha çok dosyaya vakıf'' dedi.

Cihaner'in bu sözleri üzerine Daire Başkanı Ülker, ''Bekleyeceğiz, başka yapacak bir şey yok. Biraz sabırlı olmak lazım'' diye konuştu.

Duruşmaya verilen aranın ardından Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin ara kararını açıklayan Daire Başkanı Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Cihaner'in ''Ergenekon terör örgütü üyesi olmak'' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ''irtica ile mücadele eylem planı'' dava dosyası ile birleştirme kararlarına yapılan itirazın Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde değerlendirildikten sonra ''ivedi'' şekilde özel kurye ile Daire'ye gönderilmesine karar verildiğini açıkladı.

Daire, Cihaner'in Yargıtay'da yargılandığı davaya ilişkin bazı gazetelerde yer alan ve Yargıtay üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarına dayanılarak yapılan ''Yargıtay'da Cihaner'i kurtarma planları'' başlıklı haberler nedeniyle 5 gazete ve bir televizyon kanalı hakkında ''yargı görevini yapanları ve adil yargılamayı etkileme'' iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, dava dosyasında yer alan eksikliklerin tamamlanması ve istenen diğer dava dosyalarının gelmesinin beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

AA - CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber