Et ithali süt fiyatını artıracak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2010 10:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Kasaplık canlı hayvan ve et ithalatı yolunun açılması ve ithalata süreklilik kazandırılmasının Türkiye'yi sadece kırmızı et üretiminde değil, süt üretiminde de pek çok sorunla karşı karşıya getireceği kaydedildi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Ankara Zootekni Derneği'nce, 25 Mayıs 2010 tarihinde, Ziraat Fakültesi Dekanlık Konferans Salonunda gerçekleştirilen ''Kırmızı Et Bunalımı'' panelinin sonuç bildirgesi yayınlandı.

Türkiye'de 2009 yılının son aylarından itibaren koyun ve sığır eti fiyatının çok arttığı, ardından da fiyat artışının sadece sığır eti için geçerli olduğu havası yaratıldığı savunulan bildirgede, daha sonra ithalat konusunun tartışıldığı ve Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) ithalat için ihale açtığı kaydedildi.

İthalat için bu denli hızlı ve kararlı olunmasının, ''ilgili çevrelerin çoğunda önce kasaplık sığır ardından da et ithalatını sürekli kılacak bir girişim olarak değerlendirildiği'' belirtilen açıklamada, ''Bu yolu açmak ve ithalata süreklilik kazandırmak Türkiye'yi sadece kırmızı et üretiminde değil süt üretiminde de pek çok sorunla karşı karşıya getirecektir. Öncelikle pek çok besici iflas ederek üretimden çekilecektir. Bunu izleyen süreçte, kırsal alanda zaten yükselmekte olan işsizlik ve açlık iyice artacaktır. İthalata karar verenlerin beklentilerinin aksine, ithalat sürdürülse de, et ve süt fiyatları kısa sürede bugünkü değerlerinin çok üstüne çıkacaktır'' görüşü ifade edildi.

-''SORUMLU BESİCİ DEĞİL''-

Kırmızı et fiyatlarının yükselmesinin sorumlularının sığır yetiştiricisi ya da besici olmadığı vurgulanan bildirgede, ''Bunun aksini savunanlar sorumluların açığa çıkarılıp cezalandırılmasına çalışacak yönetim gücüne sahiptirler ve bunu yapmalıdırlar'' denildi.

Kırmızı et fiyatının artışının temel nedeninin Türkiye'de koyun, keçi ve sığır sayısının hızla azalmasına bağlı üretim düşüklüğü olduğu dile getirilen bildirgede, hayvan varlığındaki erozyon durdurulmadıkça sorunun büyüyerek devam edeceği vurgulandı.

Sığır sayısını artırmayı öngören politikaların süt fiyatlarının düşmesine yol açmasının önlenmesi istenirken, aksi halde sığır sayısının bugünkü değerinin de altına düşebileceği belirtildi.

Bildirgede, ''Türkiye'yi yönetenler ve hayvansal üretimle ilgilenenler bu ülkede kırmızı et, özellikle sığır eti sorunun süt, süt sorununun da kırmızı et sorunu olduğunu anlamalıdırla'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber