Gazze gönüllüleri döndü sıra uluslararası soruşturmada

Haber Giriş : 03 Haziran 2010 04:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsrail'in alıkoyduğu Türk yardım gönüllüleri 6 uçakla 466 aktivist ve 17 yaralı aktivist ve 9 cenaze yurda dönerken, Türkiye uluslararası sulardaki saldırının peşini bırakmıyor. Ankara, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı doğrultusunda kanlı baskını soruşturacak bağımsız komisyon için bastırıyor. Zarar görenler için tazminat dahil, uluslararası hukukun bütün gereklerinin yerine getirilmesini istiyor.

İsrail'in, uluslararası sularda gözaltına aldığı çoğu Türk 520'den fazla yardım gönüllüsü Türkiye'ye döndü. Ağır yaralanan ve yoğun bakımda tedavileri devam ettiği için İsrail'de kalan iki kişiye ise Türk doktorlar nezaret ediyor. İsrail'in alıkoyduğu aktivistlerin iadesi tamamlanırken Ankara, gemilere yapılan kanlı baskını soruşturacak uluslararası bağımsız bir komisyon kurulması için diplomatik girişimlerini sürdürüyor. ABD temaslarını tamamlayarak yurda dönen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün ilk işinin komisyonun bir an önce kurulması için BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşmek olacağını açıkladı. Tel Aviv yönetiminin yapacağı bir tetkikin kesinlikle kabul edilmeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, komisyonun raporuna göre, başta tazminat talebi olmak üzere, olayın sorumlularının yargılanması için harekete geçileceğini söyledi.

Türkiye'nin bu olayın peşini bırakmayacağına dikkat çeken Dışişleri Bakanı, Ankara'nın kararlılığını şu sözlerle ifade etti: "Sözlü özür beyanları bizi tatmin etmez. Tazminat dahil bütün uluslararası hukukun gerekleri takip edilmeli. Gazze'deki blokaj kaldırılmalı. Bu hedefler gerçekleşene kadar politikalarımızı sürdüreceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber