Müsteşar, hesap uzmanlarını iknaya çalıştı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Haziran 2010 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'ye sunulan gelir vergisi kanunu, bakanlığın denetim elemanlarından hesap uzmanlarını ikna edemiyor. Hesap uzmanlarının çekinceleri Maliye Müsteşarı Ağbal tarafından da giderilmeye çalışıldı.

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Maliye Bakanlığı'nın TBMM'ye sunulan gelir vergisi kanunu, bakanlığın merkezi denetim elemanlarından hesap uzmanlarını bir türlü ikna edemiyor. Hesap Uzmanları'nın tasarıya ilişkin çekinceleri Maliye Müsteşarı Naci Ağbal tarafından da giderilmeye çalışıldı. Hesap uzmanları, tasarıyla getirilen tam inceleme ve kısmi incelemenin, denetim elemanı açısından yaratacağı sıkıntıya dikkat çekerlerken, Müsteşar Naci Ağbal tasarıda görev verilen rapor değerlendirme komisyonlarının incelemenin kapsamıyla ilgili değerlendirme yetkisinin bulunmadığını belirtti. Ağbal, rapor değerlendirme komisyonların kanuna, kararnameye, tüzüğe uygunluğuna bakacaklarını ve denetim elemanına 'sen şu yılları neden incelemedin' deme yetkilerinin olmayacağını kaydetti.

RİSKLERE KARŞI İNCELEME

Ağbal, tasarı ile bütün mükelleflerin risk analizi kapsamında incelemeye alınacağını, ancak mükellef risk analizinde görünmüyorsa da tasarı ile mutlaka 3 yılda bir inceleme yapılmasının getirildiğini vurguladı. Ağbal, denetim elemanının inceleme yaparken, incelemeyle ilgili verilmiş bir mukteza varsa, mükellefin o muktezayı denetim elemanına ibraz edeceğini belirtti. Denetim elemanı kendisine ibraz edilen muktezaya katılmadığı durumda ise raporuna bu görüşünü de yazabilecek. Uzmanlar, sirkülerin mukteza hükmünde kabul edildiğine dikkat çekerek, tasarıda genel tebliğ hükmü içerisine alındığını kaydettiler. Müsteşar Ağbal ise getirilen değişikliği şöyle anlattı: "Sirkülerin ne olduğuna ilişkin mevcut kanunda hiçbir ifade yok. Şimdi, sirküleri hukuken şu andaki anlamından farklılaştırmak için, 'uygulamaya yön vermek ve açıklama yapmak üzere sirküler çıkarabilir' diyoruz" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber