Bakan Çubukçu: Fakültelerin mezun sayısı, istihdam kapasitesinin üzerinde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2010 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ataması yapılamayan öğretmenler konusunda, ''Gönlümüz ister ki tüm öğretmenlerimizi bakanlıkta öğretmen olarak istihdam edebilelim. Eğitim fakültelerinin branş öğretmenliği alanında fazla sayıda verdiği mezunlar, oransal olarak bakanlığın istihdam kapasitesinin üzerindedir'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, ilköğretim müfettişlerinin unvanını ''Eğitim Müfettişi'' olarak değiştiren kanun tasarısının görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtladı.

Çubukçu, Adana'da yapılması planlanan öğretmenevi konusunda yeterli ödeneğin ayrıldığını ve binanın yapımının tamamlanacağını söyledi. Okulların cari giderlerinin düzenli olarak gönderildiğini belirten Çubukçu, okulların özellikle kendi hükümetleri öncesine dayanan su ve elektrik borcu bulunduğunu, bunların faizinin geçen yıllarla birlikte arttığını anlattı.

Bakanlığın, okullarda kullanılan su ve elektrik miktarı kadar para gönderdiğini, bunun zamanında yapıldığını ifade eden Çubukçu, ''Öğrenci velilerinden böyle bir para talep edilmesi veya bunun uygulamasına yönelik bir durum varsa bize bildirin'' dedi.

Yatılı ilköğretim bölge okulları konusuna da değinen Çubukçu, özellikle 12 yaş altı çocukların taşıma kapsamına alınmasına yönelik çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Ataması yapılamayan öğretmenlere ilişkin soruları da yanıtlayan Çubukçu, şöyle konuştu:

''Gönlümüz ister ki tüm öğretmenlerimizi bakanlıkta öğretmen olarak istihdam edebilelim. Öğretmen atamaları kadro imkanı ve ihtiyaçlar doğrultusunda yapılıyor. Eğitim fakültelerinin branş öğretmenliği alanında fazla sayıda verdiği mezunlar, oransal olarak bakanlığın istihdam kapasitesinin üzerindedir. Bugün bu koşullarda her şeyden önce eğitim fakültelerinde bazı alanlardaki kontenjanların düşürülmesi konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Biliyorsunuz çok yakın bir tarihte 40 bin öğretmen ataması yapılacak.''

Tunceli'de öğretmenevi yapımının yatırım programına alındığını belirten Çubukçu, ilde derslik açısından da bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Çubukçu, yanlışların doğruları götürdüğü bir üniversite sınav sisteminde öğrencilerin ''sıfır çekme'' diye bir kavramla değerlendirilmesini haksızlık olarak gördüklerini ifade etti.

-GENEL KURUL'DA TARTIŞMA-

Görüşmeler sırasında, CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal'ın, tasarının birinci maddesi üzerindeki konuşması sırasında genel kurulda tartışma çıktı.

Koçal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in maden ocağındaki işçilerle ilgili ''güzel öldüler'' sözünü hatırlatarak, ''Bu sözler, Zonguldak'ın acılarının üzerine tuz ekmiştir. Ölümün güzeli, çirkini olmaz. Devlet adamlığına yakışan değerlendirmeler yapsınlar'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın maden işçilerinin ölümüyle ilgili ''kader'' sözlerini eleştiren Koçal'ın, ''Başbakanın zenginliği de kader mi'' sözlerine bazı AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Koçal'a ''Sen cenazede, Zonguldak'ta değildin konuşamazsın'' diye seslendi. Koçal'ın ''Siz oralara polis korumasında gelebildiniz, biz halkın arasındaydık'' demesi üzerine, AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri arasında tartışma çıktı. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, ayağa kalkarak, AK Parti sıralarına doğru konuşmaya başladı. Ekici, kendisine laf atan AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan ile tartıştı.

CHP'li Koçal, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun birleşime ara verdiği sırada konuşmasını sürdürdü. Daha sonra, Koçal ile Tunç birbirlerinin üzerine yürüdü. Koçal ve Tunç'a, araya giren TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık ve diğer milletvekilleri engel oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber