İsrail askerleri 'Erdoğan'a söyleyin, sizi kurtarsın' demişler - Video

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 04 Haziran 2010 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Ayrılık? dizisiyle İsrail'le krize neden olan gazeteci Hakan Albayrak, saldırıya uğrayan "Mavi Marmara" gemisindeydi. Albayrak ?Askerler ?Al sana ?One munite', ?Erdoğan'a söyle, sizi kurtarsın' demişler? diye konuştu.

- İsrail askerlerinin baskını sırasında "Mavi Marmara" gemisinde bulunan Yeni Şafak gazetesi yazarı Hakan Albayrak, daha önce de danışmanlık yaptığı "Ayrılık" dizisiyle iki ülke arasında gerginlik yaşanmasına neden olmuştu.

İsrail askerleri tarafından sorgulanan Albayrak, gemide ve daha sonra yaşananları NTV'ye anlattı.

Hakan Albayrak, şunları söyledi:

?Ben saldırı sırasında ikinci katta, güvertedeyim. Gemilere sabah namaz sırasında saldırdılar. Botlarla gemiye yanaşmaya çalıştılar. Biz canlı kalkan olduk. Askerlerin üzerine kova falan ne bulursak attık, tekbir getirdik. Askerler kaçıp, tekrar gemiye yanaştılar.

'45 DAKİKA YANAŞAMADILAR'

Gemiden su sıkılıyordu, herhangi bir yaralayacak cisim atılmıyordu. Bizden çok korkuyorlardı, botlardaki askerler birbirlerini sakinleştirmeye çalışıyorlardı. Bu şekilde uzaklaştırdık, 45 dakika yanaşamadılar. Sonra helikopterle indirme yaptılar. Arkadaşlarımız iki askeri alıkoydu. Biri yaralandı, revire kaldırıldı.

Gemiyi alamayınca gerçek kurşunla ateş açtılar, müthiş bir katliam oldu. Dokuz şehit diyoruz ama malesef artma ihtimalı var. Birkaç arkadaşımızın da kayıp olduğu söyleniyor.

'ONE MUNITE' GÖNDERMESİ

Arkadaşlarımız, askerlerin yere yatırdıklarının yaralarına basıp ?One minute, one minute' ve ?Al sana One minute' diye bağırdıklarını söylediler.

Her tarafta yaralı vardı, can çekişenler vardı. Onların hastaneye götürülmesi için anonslar yapıldı. Gemide bulunan İsrail parlamentosundan milletvekiline İbranice yazılar yazdırıp, camdan askerlere gösterdik.

2.5-3 saat böyle devam etti. Birçok arkadaşımız gerekli tedavi yapılamadığı için can verdi. Allah hepsine gani gani rahmet eylesin. Yaralılara da geçmiş olsun diliyorum.

'ERDOĞAN'A SÖYLE SİZİ KURTARSIN'

Askerlerin ?One minute' çıkışını ben duymadım. Havaalanında arbede çıktı, orada da bir arkadaşımızı alıkoymak istemişler. Yaşanan arbedede askerlerin ?One minute', ?Erdoğan'a söyle gelsin sizi kurtarsın' dediğini arkadaşlarımız duymuş.

'GEMİYİ ELE GEÇİRİNCE CESUR OLDULAR'

İsrail askerleri çok korkaktılar ama çok vahşidiydi. Gemiyi gerçek kurşunla taradılar. Gemiyi teslim aldıktan sonra çok cesur oldular. Namaz kılmak isteyenlere bağırıp çağırdılar, tuvalete gideceklerin elini çözmediler. Sürekli tacizler oldu. Bizde korku yoktu, gemideki 600 kişi gerçekten kahramandı. Onların baskılarına boyun eğilmediği için sürekli sürtüşme yaşandı.

'TÜRKİYE'NİN KOMPLOSU GİBİ GÖSTERECEKLER'

Aşdod Liman'na gelince bize karşı nazik olmaya çalıştılar. Ama zaman zaman nefretlerini dışarı vurdular. Bizleri cezaevine naklettiler. İHH Başkanı Bülent Yıldırım ve yöneticiler, istihbarat birimleri tarafından sorgulandı. Beni de sorguya aldılar.

Birtakım sorular sordular. Bu işi Türkiye'nin komplosu olarak sunmaya çalışacaklar. Dünyaya rezil oldukları için suçlu arıyorlar. Kendilerine söyledim ?Siz gemiye çıkamadınız, biz canlı kalkan olduk. Kimseye ateş açmadık. İki gemiyle bizi aranıza alıp limana çekebilirdiniz' dedim.

'SENİ ÇOK İYİ TANIYORUZ!'

Bana ?Ayrılık' dizisiyle ilgili soru sormadılar. ?Seni çok iyi tanıyoruz' diyen oldu ama ayrıntı vermedi.?


HER ADIMINDA DAYAK YEDİ

- Hürriyet - Gazze'ye yardım taşıyan filoda bulunan ve gözetim altındayken İsrailli yetkililer tarafından dövüldüğünü söyleyen ABD vatandaşı Paul Larudee, vücudundaki darp izlerini medya mensuplarına gösterdi. Gözaltında tutulduğu süre boyunca dayak yediğini söyleyen ABD'li aktivist, Atina'da düzenlenen İsrail karşıtı gösterilere de katıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un "2 vatandaşımız yaralandı" dediği kişilerden biri olan ve hayatını piyano akort ederek kazanan Larudee, İsrail'de gözaltına alınmasının ardından, dün Yunan yardım gönüllüleriyle birlikte bu ülkeye ait askeri bir uçakla Atina yakınlarındaki askeri üsse getirildi.

?Gözetim altındayken İsrailli yetkililerin kendisinden bazı kağıtları imzalamasını istediğini, imzalamayınca dövüldüğünü? söyleyen doktora sahibi Larudee, daha sonra da Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen İsrail karşıtı gösterilere katıldı.

Gözaltında tutulduğu süre boyunca şiddet gördüğünü ve ?bu kadar dövülmeye rağmen kemiklerinin kırılmamasının işin en iyi tarafı olduğunu? belirten 64 yaşındaki ABD'li, protesto eyleminde de hem Yunan yardım gönüllülerinin hem de göstericilerin en çok ilgi gösterdiği kişi oldu.

Gazze'ye yardım götüren iki Yunan gemisinde bulunan 15 aktivistin de katıldığı gösterilerde, Larudee yüzü ve kollarında oluşan morlukları da gazetecilere gösterdi.

Gösterilerde bir konuşma yapan Larudee, "İnsani yardım götürmek isteyen gönüllüler silahsızdı. İsrail güvenlik kuvvetleri uluslararası sularda müdahale etti. 31 Mayıs'ta yaşananlar, Filistinlilerin 62 yıldır yaşadığı günlerden sadece biriydi" dedi. Bu girişimlerin dünyada meyvesini verdiğini belirten Larudee, "Benim ülkem ABD'de bile meyve veriyor. Bizim artık gurur duyduğumuz Filistin vatandaşlığımız da var" ifadelerini kullandı.

HAYATINI KAYBEDEN TÜRK GÖNÜLLÜLER İÇİN SAYGI DURUŞU

İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine düzenlediği kanlı baskını protesto etmek için Atina Üniversitesi önünde toplanan gruplar, İsrail'in saldırısında yaşamını yitiren Türk gönüllüler için de bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen gösteriye katılanlar, Yunanistan Parlamentosu'nun bulunduğu Sindagma Meydanı'nda son bulan bir yürüyüş yaptılar.

?İsrail'in el koyduğu yardım gemilerinin bir an önce iade edilmesini? talep eden göstericiler, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldılar.

İsrail makamları tarafından gözaltına alınan Yunan vatandaşlarından 6'sı geçen Salı, 31'i ise dün sabaha karşı Atina'ya ulaşmıştı.

Ülkelerine dönen Yunan yardım gönüllüleri de, yaptıkları açıklamada, ?İsrailli komandoların direnmemelerine rağmen kendilerine silahla saldırdığını, elektroşok uyguladığını, gözetim altındayken de dövüldüklerini, uyumaya izin vermediklerini ve psikolojik işkence yaptıklarını? dile getirmişti.


İSRAİL ASKERLERİ, YARALI YOLCULARIN YÜZLERİNE BASMIŞ

-AA- Gazze'ye yardım götüren gemide İsrail'in saldırısı sonucu yaralanan İrlanda vatandaşı El Mehdi Addülhamid El Harrati, hayatını kaybedenlerin birçoğunun yaralıyken gemide saatlerce bekletilmeyip zamanında müdahale edilmesi durumunda bugün hayatta olabileceklerini söyledi.

Tedavi için Türkiye'ye getirildikten sonra saldırı anını ve sonrasını anlatan El Mehdi, İsrail askerlerinin geceleyin çeşitli silahlarla saldırıya geçtiklerini belirterek, uzun namlulu silahlar başta olmak üzere, elektro şok silahları, gaz ve göz yaşartıcı bombalarla saldırıya uğradıklarını kaydetti.

"Karşı konulmaksızın önlerine geleni vuruyorlardı, gerçek mermi kullanarak insanlara ateş açıyorlardı" diyen El Mehdi, gemide silahla vurulmuş çok sayıda insan gördüğünü aktardı.

Ankara'da Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisi süren El Mehdi, kadınların da ellerinin kelepçelendiğini ve dövüldüğünü belirterek, "İsrail askerleri ellerimizi öyle kelepçelediler ki ellerimizin koptuğunu zannettik belli bir süre sonra ellerimizi hissetmez olduk" diye konuştu.

İsrail askerlerinin bazı gönüllüleri tekneden attığını söyleyen El Mehdi, denize atılanların daha sonra tekrar teknelere alınmaya başladığını belirtti.

"Biz hiç direnç göstermeden İsrail askerleri bize ateş ediyordu" diyen El Mehdi, kendisinin de yüzünden darp edildiğini ve ayaklarından vurulduğunu söyledi.

İsrail askerlerinin birçok kişiyi başından vurduğunu ifade eden El Mehdi, "Şuna inanıyorum; ölenlerin çoğuna zamanında müdahale edilseydi, gemide saatlerce bekletilmeseydi belki bugün aramızda olacaklardı" dedi.

El Mehdi, "bazı İsrail askerlerinin postallarıyla yaralılara vurduğunu" belirterek, "(İsrail askerlerinin postallarıyla) yaralıların yüzlerine bastıklarına şahit oldum" ifadesini kullandı.

İsraillilerin yaralılara hapisanelerde "değişik evraklar imzalatmaya zorladıklarını" belirten El Mehdi, kendilerinin bu duruma mukavemet göstermeye başlamasının ardından "ölümle tehdit edildiklerini" aktardı.

El Mehdi, "Gemidekilerin tek bir amacı vardı, Gazze halkına insani yardım götürmek. Asıl hedefimizde Gazze üzerindeki amborgonun kaldırılmasıydı" dedi ve kendilerinin hiç bir direniş veya mukavemet göstermediğini buna rağmen saldırıya uğradıklarını söyledi.

Gemide kendilerine yiyecek ve içecek dağıtıldığını ancak İsraillilere güvenmedikleri için hiç birşeyi kabul etmediklerini ifade eden El Mehdi, gemide kendi aralarında konuşan kim olursa İsrail askerlerinin onlara vurduğunu belirtti.

El Mehdi, kendisinin yüzünden ve ayaklarından yaralı olduğu halde beş İsrail askerinin vücuduna ayaklarıyla bastığını dile getirerek, "İsrail'in bu yaptığına vahşet diyorum başka bir şey diyemiyorum. Vahşeti ne ile tarif edebilirsiniz, bence tarifi yoktur" şeklinde konuştu.

İsraillilerin "korsanlık yaparak uluslararası sularda seyreden gemilerini kendi kara sularına çektiğini" vurgulayan El Mehdi, gemide sadece insani yardım bulunduğunu ve silah ve benzeri hiçbir madde bulunmadığını yineledi.

El Mehdi, saldırı sırasında insanların şaşkınlıkla sağa sola koştuğunu belirterek, herkesin panik içinde olduğunu söyledi.

Aralarında ABD'nin eski Moritanya büyükelçisinin de bulunduğunu hatırlatan El Mehdi, İsrail askerlerinin hiç kimseye merhamet göstermeksizin dövdüğünü veya tartakladığını kaydetti.

El Mehdi, gemideki herkesin kollarından kelepçelenerek İsrail askerlerinin hakaretlerine maruz kaldığını ve kadın erkek demeden herkese ağır küfürler edildiğini dile getirdi.

Hapisanede yaşadıkları hakkında da bilgi veren El Mehdi, yaralıların hapisanede bulunan küçük odalara götürüldüğünü ve gemidekilerin İsrail kanunlarını ihlal ettiğini beyan eden evraklar imzalamasını istediklerini söyledi.

"Birçoğumuz bu zalim zorbalığa karşı çıkarak bu evrakları imzalamadık" diyen El Mehdi, "Çünkü biz uluslararası kanunları ihlal etmedik, biz zorla, korsanlıkla İsrail'e getirildik" dedi.

İrlanda vatandaşı El Mehdi'yi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ziyaret eden İrlanda'nın Ankara Büyükelçisi Thomas Russell da kendisine her zaman yanında olacaklarını ifade ederek, El Mehdi'den olay sırasında yaşananları dinledi.

El Mehdi ile konuşan Russel, doktorların, El Mehdi'nin bir hafta daha hastanede kalması gerektiğini söylediğini ve taburcu olur olmaz kendisini İrlanda'ya göndereceklerini ifade etti.

Büyükelçi, El Mehdi'nin durumunun iyi olduğundan ötürü memnuniyetini ifade ederek, El Mehdi'nin ve diğer İrlanda vatandaşlarının durumuyla yakından ilgilendiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber