SBS'de yüzlerce birinci bekleniyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Haziran 2010 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞAR ÖZAY

Dün ilköğretim 8'inci sınıf öğrencilerinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı'nda 1 milyon 18 bin aday yarıştı. Belirleyici soruların az olması nedeniyle yüzlerce birinci çıkacağı bildirildi..

İlköğretim 8. sınıf öğrencisi yaklaşık 1 milyon 18 bin aday, Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girdi. Öğrenciler genel olarak sınavın kolay olduğunu söyledi. Uzmanlar, belirleyici soruların az olması nedeniyle yüzlerce birincinin çıkmasını bekliyor. SBS, tüm il merkezleri ile yurt dışında Lefkoşa, Trablusgarp, Riyad, Medine, Cidde, Tebük, Kuveyt, Aşkabat, Taşkent, Bakü ve Bişkek'de gerçekleştirildi. SBS, tüm sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle 10.00'da başladı ve 2 saat sürdü. Öğrencilere sınavda 100 soru yöneltildi. Sınavdan 2 saat sonra öğrencilere soru kitapçıkları dağıtıldı. Bazı yerlerde soru kitapçıklarının erken dağıtılması kopya söylentilerine yol açtı. SBS sorularını yorumlayan BİLFEN ve Uğur Dershaneleri öğretmenleri, "Seviyeye uygun ve hatalı soru yok!" görüşünde birleşti. Belirleyici soruların az olması nedeniyle, yüzlerce birincinin çıkacağını ileri süren öğretmenler, önceki yılların aksine her dil için farklı cevap anahtarının kullanılmasının karışıklığa yol açtığını söyledi.

SONUÇLAR 8 TEMMUZ'DA

Sınav sonuçları 8 Temmuz'da açıklanacak. İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin tercihleri 9-23 Temmuz tarihleri arasında okul müdürlükleri tarafından alınacak. Öğrenciler, 12 tercih yapabilecek. Yerleştirme sonuçları ise 29 Temmuz tarihinde ilan edilecek. İlköğretim 7. sınıfların sınavı da bugün saat 10.00'da başlayacak ve adaylar 90 soru yanıtlayacak. Yaklaşık 1 milyon 68 bin adayın katılacağı sınav 100 dakika sürecek. İlköğretim 6. sınıflar da 12 Haziran Cumartesi günü SBS'ye girecek.

UZMANLARA GÖRE SORULAR KOLAYDI

Türkçe: 2008-2009 SBS sorularının karması şeklinde ortaya çıktığı görülüyor. A kitapçığındaki 18. soru eleyici bir soru olarak öne çıkıyor. Dili yalın ve 8. sınıf öğrencisine hitap eder nitelikte bir test olmuştur.

Matematik: 6 ve 7. sınıf konularında da soru bulunmaktaydı. A kitapçığı 12. ve 14. soruları 6 sınıf müfredatından sorulmuştu. Sınav geçen yılki sınava paralel hazırlanmış ancak sorular, geçen yıla göre daha kolay. A kitapçığı 5. soruda güçlü bir çeldirici kullanılmıştır. Öğrencilerin çoğunluğu bu sorunun standart sapma sorusu olduğunu düşünmüş ancak soru aritmetik ortalama sorusudur.

Fen ve teknoloji: Orta zorlukta olduğu ifade edilebilir. Ayırt edici dört soru sorulmuş. Önceki yıl ile kıyaslandığında, daha uygun ve güzel soruların olduğu görülmektedir.

Sosyal bilgiler: Kazanımlarla birebir örtüşen dili son derece açık ve net hazırlanmış.

İngilizce: Geçmiş yıllara göre daha gramer ağırlıklı olarak düzenlenmiş. Bu yıl ki sorular, öğrencilerin yabancı dil dersine daha fazla ilgi duymasına ve kelime bilgisine ağırlık vermesine yol açacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber