Alkol ve kafein cilt sağlığını bozuyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2010 11:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yaz dönemine girilmesiyle özellikle tatil öncesi cilt sağlığına daha fazla önem veriliyor. Uzmanlar, sağlıklı bir cilde sahip olabilmek için alkol ve kafeinden kesinlikle uzak durulması uyarısında bulunurken, bol su içilip A ve C vitamini yönünden zengin olan gıdaların alınmasını tavsiye ediyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Vildan Şengöz, yaz döneminde cilt sağlığına verilen önemle birlikte alkol tüketiminde de artış yaşandığını belirtiyor. Sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmak isteyenlerin alkolden kesinlikle uzak durması gerektiğine dikkat çeken Şengöz, aşırı alkol tüketiminin cildin su kaybetmesi, bunun sonucunda da kuruyup kırışmasına yol açtığını söyledi. Alkol kullanımının ayrıca kılcal damarlarda genişleme ve çatlamalar yapıp, kızarık bir görüntü oluşturduğunu kaydeden Şengöz, "Bunların yanı sıra B vitaminlerinin kaybına neden olabildiği için cilde zarar veriyor. Kafein de özellikle çok fazla kahve alınırsa stres hormonlarına benzer etki yapıp cildin beslenmesini bozuyor. Tüm bu olumsuz faktörler nedeniyle sağlıklı bir cilde sahip olabilmek için alkol ve kafein kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor." uyarılarında bulundu.

Çok yağlı ve şekerli besinlerin fazla tüketiminin gün içinde kan şeker düzeyinde ani iniş çıkışlar yaptığını ve cildin sıkılığını sağlayan bağ dokusunda bozulmalara zemin hazırladığını aktaran Şengöz, ayrıca ciltte sarkmalar ve lekelenmelerin oluşmasını da hızlandırdığını belirtti. Hücre yapısını bozan serbest radikallerden korunmak için kızartmalardan, yağlı, beyaz şekerden yapılmış tatlı ile kurabiye gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmasında cilt sağlığı açısından fayda olacağını dile getiren Şengöz, "Kısa süreli uygulamalar bile olsa ciltte leke yapması, kırışıkları arttırması ve benlerden kanser gelişmesi riskini artırması nedeniyle solaryuma girmeyin. Açık havada tempolu yürüyün. Özellikle açık havada yapacak yürüyüşler ve egzersizler kan dolaşımını hareketlendirip cildi daha ışıltılı hale getirir. Aynı zamanda egzersizle salgılanan endorfın gibi hormonlar da bu etkiyi destekler. Sağlıklı bir cilt için haftada en az 3 gün 45'er dakika yürünmesi gerekiyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber