Altın fiyatında zirve 7 bin dolar mı?

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 14 Haziran 2010 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hayır, başlıkta gördüğünüz rakamı yanlış okumadınız.. İsviçre'de faaliyet gösteren Gold Switzerland isimli bir yatırım ve saklama bankasının kurucusu olan Egon von Gruyerz geçen hafta CNBC'ye verdiği röportajda aynen bunu söylüyordu: Altın fiyatları için zirve 7000 dolar! (Ayrıntılı bilgi isteyenler şirketin web sitesine bakabilir: (http://goldswitzerland.com) Altının ons fiyatı 1254 dolarla tarihin en yüksek seviyesine çıkınca yeni bir ?altına hücum' çılgınlığı yaşandı. Von Gruyerz ise çılgınlığın henüz başladığını söylüyor. Yani İsviçre'nin bu ünlü altın yatırımcısına bakarsak şimdiye kadar gördüklerimiz hiçbir şey.

Altın fiyatları yükselmeye asıl şimdi başlıyor. Von Gruyerz'e göre altının benzer bir yükseliş trendine girerek 1980 yılında gördüğü zirve seviyesi enflasyon etkisi ile düzeltildiğinde bugün 7200 dolara denk geliyor. Altına gelen alımların hiç de aşırı olmadığını düşünen Von Gruyerz'e göre gelecek birkaç yıl içinde altın fiyatları 5000 ila 10.000 dolar aralığında bir yerlere gelecek.

Hükümetlerin ekonomiyi düze çıkarmak için uyguladığı gevşek para ve maliye politikalarının para birimlerine değer kaybettirip enflasyonu zıplatacağını söyleyen Von Gruyerz Altın kimi özel zamanlarda bir emtia olarak işlem gördü. Ama şimdi tekrar paranın yerine geçmeye başladı diyor.

5 bin yıldır geçer akçe Tek işi altın alıp satmak olan bir kurumun sahibinin böyle iddialı laflar söylemesine açıkçası çok da fazla şaşırmamak lazım. Fakat 1999 yılından bu yana altın fiyatlarının yüzde 400 arttığını, sadece 2009 yılı itibariyle bile altının diğer tüm yatırım araçlarından daha fazla getiri sağladığını düşününce insanın aklında bir ?acaba' sorusunun canlanmadığını da söylemek yalan olur.

Altının diğer tüm yatırım araçlarından farklı olduğunu anlamak için şunu hatırlayın: Altın yaklaşık 5000 yıldır insanoğlunun gündeminde. Diğer tüm yatırım araçlarından farklı olarak 5000 yıl önce Mısırlıların ya da Azteklerin çıkarttığı altın bile bugün bir yüzük, bir kolye ya da bir külçenin içinde erimiş olarak ortalıkta dolaşıyor olabilir.

Altını tüketemezsiniz. Altın sürekliliği ifade eder. 5000 yıl boyunca tanrısal armağan, değişim aracı, para politikası temeli, yatırım aracı, süs ve ziynet eşyası gibi çok farklı sıfatlarla anılan altın şimdilerde kâğıt para yerine yeniden bir değişim aracı olarak da düşünülmeye başlandı. Yukarda görüşlerini özetlediğimiz Von Gruyerz gibi Altın Konseyi Üyesi Jason Toussaint, Santa Clara Üniversitesi Ekonomi Profesörü Fred Foldvary, kısacası altınla uğraşan herkes altının altın çağının daha yeni başladığını düşünüyor.

Altın çağı yeni başlıyor Fakat bu fikrin sallantıda olduğunu yani altının 7000 dolara gidemeyeceğini anlamak için 850 dolarla zirve yaptığı 1980 yılında olanları hatırlamak yeterli olacak. 70'li yıllar boyunca başta ABD olmak üzere tüm dünyada insanlar enflasyondan korunabilmek için ele tutulabilir enstrümanlara, ev, arsa ve tabii ki altına yoğun biçimde yatırım yaptı.

Bu alımlar sonucu altının fiyatı 850 dolara kadar ulaştı. Ama tam bu noktada FED parasal genişlemeye son verdi ve altın fiyatları çok kısa bir süre içinde 250 dolara kadar indi.

Şimdi yaşadığımız dönem de esasında bir parasal genişleme dönemi. 2009 yılı boyunca merkez bankaları tarafından mali sisteme aktarılan 5 trilyon dolar, 2 trilyon doları aşan kurtarma paketleri, petrol fiyatlarının 150 dolara gidişi ile Körfez ülkelerinin elinde biriken fonlar bu genişlemenin en önemli sebepleri. Ama unutmayın, parasal genişleme sonsuza kadar sürmeyecek. Merkez bankaları enflasyonda ilk kıpırdanma işaretlerini gördüklerinde yeniden para politikalarını sıkılaştırmaya başlayacaklar. Bu durumda da altın fiyatları tıpkı 1980'de olduğu gibi büyük bir hızla aşağı inecek. O yüzden birileri çıkıp da Altın fiyatları 7000 dolara çıkacak derse pek inanmamanızı tavsiye edeceğim. Söyleyen o pek havalı ismiyle İsviçreli bir bankacı olsa bile. Ama fiyatlar hemen yarın düşmeye başlayacak demiyorum. En az bir yıl boyunca altın fiyatlarının yükselme eğiliminde olduğunu göreceğiz. Fakat bu eğilimin fiyatları taşıyacağı en yüksek seviye aklı başında analistler tarafından 1500 dolar olarak görülüyor. Benden hatırlatması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber