Et fiyatının kilosu 12 TL'ye düşene kadar ithalat yapılacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Haziran 2010 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Et ve Balık Kurumu (EBK), son bir yıldır gündemi meşgul eden et fiyatlarındaki yükselişe dur demek için sahaya iniyor. Piyasayı dengelemeye çalışan kurum, fiyatlar belli bir seviyeye gerileyinceye kadar hayvan ithalatına devam edecek. EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, temmuz ayından itibaren tüketicinin ayağına gideceklerini belirtti.

Fiyatı 30 liraya kadar çıkan et fiyatlarının 20 liranın altına gerilemesinin ardından Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) piyasayı dengeleme çalışmaları hızlandı. Ürünlerini halka doğrudan ulaştırmayı hedefleyen EBK, önümüzdeki aydan itibaren ülke geneline yayılacak. EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, fiyatları regüle edebilmek için temmuz ayından itibaren tüketicinin ayağına gideceklerini belirterek, "Sincan'daki et üretim merkezimizdeki paketlenmiş ürünleri franchising yönteminin yanı sıra büyük marketlere de göndermeyi planlıyoruz. Anlaşma sağlanması halinde ürünlerimizi tüketici ile direkt buluşturacağız." dedi. Et Balık Kurumu son günlerde fiyatlardaki indirim seyrini sürdürüyor. Dana kıymanın kilosu 16,5 liraya kadar gerilerken dana kuşbaşı 19,15 liradan satışa sunuluyor.

13 satış noktasında ürünlerini paket olarak satan kurum, mağaza sayısını da artırmayı planlıyor. İstanbul, Ankara, Kocaeli, Sakarya ve Bursa'da 45-50 civarında franchising sistemi ile mağaza bayiliği verilmesi planlanıyor. Sözleşme imzalayan bayiler, EBK markalı ürünleri satacak. İthal et konusuna değinen EBK Genel Müdürü Ulubaş, fiyatların dengede kalmasını amaçladıklarını söyledi. Zaman'a konuşan Ulubaş karkas et fiyatının kilosunun 12 lira seviyesinde olmasını hedeflediklerini belirterek, "Bu fiyat seviyesinin kalıcı olduğunu gördüğümüzde ithalatı kesebiliriz. Ancak fiyatların kalıcı olması gerekiyor. Bunun yolu da besici maliyetlerinin düşürülmesinden geçiyor. " diye konuştu. Kurum olarak teknolojik altyapıyı güçlendirdiklerini aktaran Genel Müdür Ulubaş, 1 kilo etteki işletme maliyeti masrafının 5,4 liradan 1,4 TL'ye gerilediğine dikkat çekti.

Tarım Bakanlığı, fiyatları dengelemek için ithalat yoluna başvururken yerli üreticiyi mağdur etmemek için yem gibi diğer maliyetlerde de para desteği üzerinde duruyor. Öte yandan besi hayvanı ithalatı yapacak EBK'ya rekor başvuru geldi. Başvuranların sayısı 200 bini aşarken, besicilerin gerekli formları 30 Haziran'a kadar kurumun internet sitesinden doldurmaları gerekiyor.

ERCAN BAYSAL, HASAN BOZKURT ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber