Bankalardan ?hediye' alın memura 6.5 katrilyon bulun

Haber Giriş : 26 Şubat 2005 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP Milletvekili Sabri Varan, Başbakan Erdoğan'a bir mektup göndererek, bankaların maaş ödemeleri karşılığı kamu kurumlarına dağıttığı promosyonları devletin tek elden alıp bütçeye aktarmasını önerdi. Varan, ?Bu yolla yılda 6.5 katrilyon liralık kaynak yaratmak mümkün' dedi.

AKP Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan, Başbakan'a bir mektup göndererek, Maliye Bakanlığının memur maaşı olarak bankalara bir yılda 32.723 katrilyon lira yatırdığını ve bankaların buna karşılık ödediği yaklaşık 6.545 katrilyon liralık promosyonu da kurum amirlerinin aldığını bildirdi. Varan, bu promosyonun Maliye ve Hazine'ye aktarılması durumunda, üç yılda memur maaşlarının yüzde 20'si kadar kaynak sağlanabileceği önerisinde bulundu. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da, Varan'ın bu önerisini olumlu karşıladıkları öğrenildi.

6.5 KATRİLYONLUK PROMOSYON:

Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener ve Mehmet Ali Şahin ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a mektup gönderen Varan' şu noktaya dikkat çekti: ?Devlet, memur ve işçiye her yıl 32.7 katrilyon lira maaş ödüyor. Bankalar, bu maaş ödemeleri karşılığı kamu kurumlarıyla yaptıkları üçer yıllık anlaşmalar gereği bu kurumlara toplam 6.5 katrilyon liralık promosyon dağıtıyor. Yıllık maaş ödemelerinin yüzde 20'si oranındaki bu 6.5 katrilyonluk promosyon kamu kurumları tarafından ?bonus para' gibi kullanılıyor.

BİR NEVİ USULSÜZLÜK:

Bu paraları kurum amirlerinin aldığını belirten Varan, önerisini ise şöyle yaptı: ?Kurum amirleri de bu paraları örtülü ödenek gibi kullanıyorlar. Bazıları ise hiç de verimli olmayan bir şekilde, araç alımları gibi keyfi harcamalarda kullanabiliyor. Sonuç itibariyle de genellikle çar çur edilmektedir. Yine bankalarımız bu karşılığı ?Bonus Para' olarak memurların maaşlarına nakit olarak yatırmaktadırlar. Yani kötü amaçla kullanılmaktadır. Bir nevi yolsuzluk usulüdür. Büyük ölçüde amacına uygun kullanılmayan bu paralar tek elde toplansın. Maliye Bakanlığı bankalarla anlaşıp, bu paraları tek elden alıp bütçeye aktarsın.

YEŞİL KARTLIYA KULLANALIM:

Böylece hem kaynak israfı önleneceğini, hem de bütçeye yeni bir gelir kalemi ekleneceğini belirten Varan, ?Bütçeye aktarılacak bu para devletin acil ihtiyaçlarında, örneğin sosyal güvenlik açıklarının kapatılmasında, yeşil kartlıların ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılabilir' dedi. Varan, bu önerisine hükümetten de partisinden de olumlu tepkiler aldığını söyledi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber