İşsizlikte seyir aşağı yönde

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Haziran 2010 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomik krizle birlikte zirve yapan işsizlik hızla geriliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre mart ayında işsizlik, geçen yılın aynı dönemine göre 2,1 puan gerileyerek yüzde 13,7 oldu.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 12,7 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı da bir yıl öncesine göre 338 bin kişi azaldı. Buna karşılık istihdamda ciddi artış görülüyor. Bir yıllık sürede istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 593 bin kişi artarak, 21 milyon 741 bin kişiye çıktı.

Mart ayında genç nüfustaki işsizlik düşüşü de dikkat çekti. Yüzde 27,5 olan genç nüfus işsizliği, yüzde 24,6'ya indi. İstihdamın sektörel kompozisyonuna bakıldığında tarımın istihdam içindeki payı 1,3, inşaatın payı 0,3, sanayinin payı ise 0,2 puan arttı. Buna karşılık hizmetler sektörünün payı 1,7 puan geriledi. Mart ayında istihdam edilenlerin yüzde 23,9'u tarım, yüzde 19,8'i sanayi, yüzde 5,8'i inşaat, yüzde 50,5'i ise hizmetler sektöründe yer aldı. TÜİK'in verilerine göre kentlerde işsizlik 2,4 puanlık azalışla yüzde 15,6 olurken köyde bu oran 1,3 puanlık azalışla yüzde 9,7'ye düştü. İşsizlikte iyileşme gözlenirken kayıt dışılıkta artış göze çarpıyor. Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın dönemine göre 0,8 puanlık artışla yüzde 42,1 oldu. Kayıt dışılığın en yoğun olduğu sektör olarak tarım göze çarpıyor. Tarımda çalışanların yüzde 85,1'i herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı değil. Tarım dışı sektörlerde kayıt dışılık ise yüzde 28,5. TÜİK'in verileri, işgücüne katılımın da arttığını gösteriyor. Buna göre işgücüne katılım, geçen yılın aynı dönemine göre 1,7 puanlık artışla yüzde 48,2 olarak gerçekleşti.

İşsizlerin 31,5'i çalıştığı iş geçici olup işi sona erenler, yüzde 19'u işten çıkarılanlar, yüzde 15,7'si kendi isteğiyle işten ayrılanlar, yüzde 8,2'si işyerini kapatan ve iflas edenlerden oluştu. Martta işsizlerin yüzde 31,7'si eş-dost vasıtasıyla iş aradı. İstihdam edilenlerin yüzde 71,9'unu erkek nüfus oluşturdu. Çalışanların yüzde 58,7'si lise altı eğitimli olurken, yüzde 60,8'i maaşlı, yüzde 26,2'si kendi hesabına çalışan, yüzde 13'ü ise ücretsiz aile işçisi.

İşsizlikte düşüş, hükümet kanadında da sevinçle karşılandı. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "Tüm dünyada küresel krizin yaşandığı bir dönemde muazzam bir istihdam artışı sağladığımızı söyleyebilirim." dedi. Bakan Yılmaz, mevsimsel olarak düzeltilmiş işgücü istatistiklerine göre de mart döneminde işsizlik oranının yüzde 12,7 olduğunu söyledi. Yılmaz, "Demek ki yaz dönemlerine girdiğimizde işsizlik oranlarında ciddi bir azalma söz konusu olacak." dedi. Hazırlıkları süren Ulusal İstihdam Stratejisi'ne de değinen Yılmaz, bu ay sonuna doğru, yeni Ulusal İstihdam Strateji Belgesi'nin netleştirileceğini kaydetti. Bakan Yılmaz, yeni stratejiyle birlikte işsizliğin orta ve uzun vadede çok daha düşük düzeylere inmesini beklediklerini anlattı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, işsizlik rakamlarındaki gelişmelerin, hem ihracat artışının istihdama yansıdığını gösterdiğini hem de mayıs ayında açıkladıkları İhracat Eğilim Araştırması'nın istihdam ile ilgili verilerini teyit ettiğini söyledi. Ankete katılan firmaların yüzde 50'sinin ilk üç ayda yeni istihdam sağladıklarını ifade ettiğine dikkat çeken Büyükekşi, "Mart ayı sonuçları da bunu teyit ediyor. Aynı araştırmada ihracatçılar yeni dönemde de ihracat artışına bağlı olarak yeni istihdam sağlayacaklarını ifade etmişlerdi. Zaman bizi haklı çıkardı. Önümüzdeki aylarda da ihracat artışına bağlı olarak işsizlikte iyileşmeler göreceğiz." diye konuştu.

Erdoğan: İşsizliği yüzde 10'lara düşüreceğiz

TÜİK'in dün açıkladığı rakamları değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, işsizlik oranlarını yeniden yüzde 10'lara düşüreceklerini söyledi. Erdoğan, AK Parti Grubu'nda yaptığı konuşmada, işsizliği makul oranlara düşüreceklerini belirterek, "Tüm emsal ülkelerde işsizlikte artış var, bizde düşüş var. Muhalefet şimdi buna ne diyecek? İnşallah bunu daha da düşüreceğiz." dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise işsizliğin düşmesinin sürpriz olmadığını belirterek işsizlik rakamlarının bundan sonra da düşmeye devam edeceğini söyledi. Şimşek, Türkiye ekonomisinin hızlı bir büyüme sürecine girdiğini ifade ederek, büyümeyle birlikte işsizlik oranlarının aşağıya düştüğünü kaydetti. İşsizliğin daha da aşağılara düşmesi için gerekli tedbirleri planladıklarını, uygulamaya koyduklarını ifade eden Şimşek, bunun özü daha çok yatırım, daha çok büyüme, daha çok iş, aş, daha çok istihdam.'' dedi. Öte yandan Şimşek, Dünya Kupası'ndaki favorisinin Brezilya olduğunu açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber