Çubukçu: Mesleki bilgi, beceri ve eğitim yetersiz - Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2010 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Avrupa ülkelerinde kadınların istihdama katılımının giderek arttığını belirterek, "Türkiye de kadınların istihdama katılmasının önündeki en önemli engellerden biri yeterli bilgi, beceriye ve eğitime sahip olmamaktır. Kız meslek liseleri bu açıdan son derece önemlidir." dedi.

Bakan Çubukçu, eğitim almamış kadınların; sosyal güvencesi olmayan, düşük statülü işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Yeterli eğitim almamış her çocuğun kendileri için büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Çubukçu, "Oysa çocuklarımız bizim için bir değerdir. Onları gelecekte en iyi yerlerde görmek istiyoruz." diye konuştu.

Çubukçu, 2008 yılında Hakkâri'de şehit olan Jandarma Astsubay Çavuş Hasan Önal'ın adının verildiği Eskişehir 71 Evler Mahallesi'ndeki Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nin açılışına katıldı.

BAKAN ÇUBUKÇU'YA BÜYÜK İLGİ

Çubukçu, tören alanına, öğrencilerin sevgi gösteresi ve alkışları arasında girdi. Coşkuyla karşılanan Bakan Çubukçu, kendisini alkışlayan öğrencilerin yanına giderek onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Bakan'ın protokoldeki yerine oturmasının ardından töreni arka sıradan izleyen şehidin babası Durmuş Ali Önal, Vali Mehmet Kılıçlar'ın talimatıyla protokol sırasına oturtuldu. Çubukçu'nun gelişi nedeniyle okulun bahçesindeki çöp tenekelerin üstü görüntüyü bozmaması için örtülerle kapatıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin bu uygulaması, Bakanın korumalarının da ilgisini çekti. Korumalar, örtülerin altını kontrol ettikten sonra rahat nefes aldı.

Konuşmasında, eğitime ve meslek liselerinin önemine değinen Bakan Çubukçu, AB'ye üye ülkelerde kadın istihdamının her geçen gün artmasına rağmen Türkiye'de ise bunun zayıf olduğunu söyledi.

"MESLEKİ BİLGİ, BECERİ VE EĞİTİM YETERSİZ"

Türkiye'de kadının istihdama katılımının önündeki en önemli engeller arasında yeteri düzeyde mesleki bilgiye, beceriye ve eğitime sahip olmamak olduğunun altını çizen Bakan Çubukçu, "Kız meslek liseleri bu açıdan son derece önemlidir. Eğitim almamış kadınlar sosyal güvencesi olmayan, düşük statülü işlerde çalışmak zorunda kalıyor.'' diye konuştu.

İlköğretimi bitiren kız çocuklarının orta eğitime devamlarının arzu edilen düzeyde olmadığını vurgulayan Bakan Çubukçu, "Ne yazık ki Anayasal zorunluluk olan ilk öğretim okulundan sonra kız çocuklarımızın okumaları arzu ettiğimiz düzeyde değil. Ancak hükümetimiz döneminde bu konuda gereken ilgiyi gösterdiğimizi belirtmek isterim. İlköğretim mezunu öğrencilerimiz içinde kız öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 65'i orta öğretim kurumlarına devam ediyor." ifadesini kullandı.

Her çocuğun, her gencin bir değer olduğuna işaret eden Bakan Çubukçu, "Yeterli eğitim almamış her çocuk, genç bir kayıptır Oysa bunlar bizim için bir değerdir. Onları gelecekte en iyi yerlerde görmek istiyoruz." diye ifade etti. Son yıllarda meslek liselerine kayıt yaptıran öğrencilerde bir artış olduğunu kaydeden Bakan Çubukçu, şöyle dedi:

"Yeni okullar açsak da yeni dersliklere duyulan ihtiyaç bizi yeni kaynaklara yöneltirken, kız çocukların eğitimi toplumsal anlamda bir farkındalık ve talep oluşması gösterme açısında son derece önemlidir, kız çocuklarımızda okullaştırmayı artırma çalışmaları sürerken, diğer taraftan, kız teknik ve meslek liseleri sayısını artırmak ve yeni bina yapmak ihtiyaç olan yerlere pansiyon açmak için her kesimden destek bekliyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Çubukçu, Vali Mehmet Kılıçlar, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nedim Öztürk, Şehidin babası Durmuş Ali Önal, 24 derslikli okulun açılışını yaptı. Bir süre okulu gezen Çubukçu, açılışa katılan 1 yaşlarındaki 'Gamzenur' isimli çocuğu kucağına alarak sevdi. Gazetecilerin fotoğraf çekerken flaş patlatması üzerine Bakan Çubukçu, çocuğun gözlerini flaş ışıklarından korumak için kafasını göğsüne bastırdı. Gazetecilerin, çocukla birlikte kendilerine dönmesini istemesi üzerine ise Bakan Çubukçu, "Dönmem. Çocuğun gözleri bozulacak." yanıtını verdi.

Çubukçu, daha sonra okul önünde öğrenci ve öğretmenlerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber